3 finomság, amit karanténban is elkészíthetsz

3 finomság, amit karanténban is elkészíthetsz

A házi karanténok száma napról napra növekedni fog hatóságilag is, ahogy az önkéntes kijárás is egyre gyakoribb. 

Üres polcok az áruházakban, amelyeket folyamatosan töltenek fel a dolgozók, hiszen rakományszám szállítjuk haza a tartós és közepesen tartós élelmiszereket.

Vajon tudjuk-e, miket főzhetünk belőlük?

1, Fagyasztott zöldségekből isteni finomság

Karfiol, brokkoli, krumpli vagy bármi más zöldség, amit lefagyasztva vásároltunk, remek alapot adhat ehhez a csőben sült recepthez.

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tejszín (ha nincs, zsírosabb tej)
  • szerecsendió (kihagyható)
  • 2 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  1. A zöldséget sós vízben ropogósra főzzük. Amikor kész, leszűrjük.
  2. Közben elkészítjük a mártást: a vajat felolvasztjuk, kissé megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük a tejjel és kevergetés közben addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fűszerezzük.
  3. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojásokat és a sajt felét.
  4. Egy kivajazott tepsibe beleöntjük a zöldséget, ráöntjük a mártást, a tetejére rászórjuk a sajtot és 180 fokos sütőben megsütjük, míg piros nem lesz a teteje. Egyszerű, de nagyszerű!
2, Krumpli, rizs, tészta

Az egytálételek közül a legjobban a krumplis és a rizses fogásokkal járunk, hiszen karantén idején mindegyikből betárazhatunk. Ehhez a kettőhöz ráadásul még remekül megy a csirkemáj is, ami fagyasztva jó áron kapható. Emellett a krumplis tészta vagy éppen a paprikás krumpli is remek fogás (karanténon kívül vagy belül egyaránt.)

3, Kenyér házilag, dagasztás nélkül

A pékáru mindenképpen hiányozni fog az ételeink mellé, ezért ha nem akarunk boltba futkosni, elkészíthetjük otthon is. Nem értesz a dagasztáshoz, és kínlódni sem akarsz vele? Nem gond, itt ez a praktikus recept:

Az alaparányok nagyon egyszerűek:

  • 2,5 csésze liszt (BL 80 "fehér kenyérliszt" - ideális esetben)
  • fél tk szárított élesztő
  • 1,5 tk só
  • 1,5 csésze víz
  1. Egy tálba öntjük a lisztet, rászórjuk az élesztőt és a sót. Alaposan elkeverjük
  2. Hozzáöntjük a vizet keverjük kicsit
  3. Lefedjük, és 6-12 órára félretesszük
  4. A sütőt 250 fokra kapcsoljuk, az elején azonnal betesszük a sütőtepsit, vagy a jénait és a fedelét, és végig melegítjük őket a sütővel együtt
  5. Ha forró a sütő és a forma is, alálisztezünk a kenyérnek, kettévehetjük a tésztát, és süthetünk két kupacot. Ha jénaiban sütjük, az edény aljára kis lisztet szórunk, és belekapirgáljuk az egész adag tésztát. Lefedjük!
  6. Mehet vissza a forró sütőbe. Az egész adag kenyér 40-45 perc alatt sül meg.
  7. Forrón nem szabad fogyasztani, langyosan már tökéletes!
Ha valakinek van ideje, kedve bíbelődni, amíg a saját izolációját tölti, nagyon ajánljuk neki a fenti recepteket! Az otthonmaradással mindenkinek segítünk, a járvány lassításában is közrejátszunk. Ha mellé egy kis főzőcske is beficcen, egészen elviselhetővé válik az önkorlátozás.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.

  • 2020.06.29

Heller Ágnes emlékpark lesz Balatonfüreden

Magánszemélyek adományaiból felállított emlékkövet állítanak fel, és Heller Ágnes nevét viselő emlékparkot is avatnak a balatonfüredi zsidó temetőben - írta a hvg.hu.