5 magyar találmány, ami nélkül nehezebb lenne az életünk

5 magyar találmány, ami nélkül nehezebb lenne az életünk

Rengeteg olyan találmány létezik, amelyek nélkül ma már el sem tudnánk képzelni az életünket, köztük pedig rengeteg magyar. Lássuk, melyik öt nélkül lenne a legnehezebb dolgunk!

1. Golyóstoll

Ezt nem gondoltátok, hogy kihagyjuk, ugye? Az 1930-as évek elején az újságíróként tevékenykedő Bíró József alkotta meg a világ legelső golyóstollát. Ugyan Magyarországon már 1938-ban bejelentette a szabadalmát töltőtoll néven, de a II. világháború miatti zsidóüldözések közbeszóltak. Argentínába költözött és végül itt kapta meg a szabadalmat a golyóstollra, 1943-ban.

2. Számítógép

Ugyan már azóta ezerrel felfejlesztették, de az első számítógép megalkotása a Neumann János nevéhez kapcsolódik. 1952-t írtunk, amikor EDVAC néven az első memóriával rendelkező számítógép világhírűvé tette a professzort. Mi meg mindennap ennek a nagytesóin dolgozunk, játszunk, filmet nézünk ésatöbbi. Nagyon durva!

3. Villanykörte

Mi lenne velünk villanykörte nélkül? Amikor fel-le kapcsolgatod a villanyt a lakásban, akkor jusson eszedbe, hogy ez is magyar találmány. Méghozzá nem is egy, hanem rögtön három magyar szakember érdeme a Wolfram-szálas izzó; Just Sándornak, Bródy Imrének és Hanamann Ferencnek köszönhetjük a mai is igen széleskörben elterjedt (bár a ledes égők által lassan kiszorított) eszközt.

4. Szódavíz

Egy bencés rendi tanár volt az, aki 1828-ban szódavízgyártó gépet elkészítette, e felfedezés után hozták létre az első szikvízüzemet is. Jedlik Ányos nevéhez azonban még egy fontos dolog létrejötte fűződik: a világon ugyanis először ő írta le a dinamó-elvet, mert felismerte, hogy a  generátorból elhagyható az állandó mágnes, és hogy saját energiájával képes gerjesztést létrehozni és fenntartani.

5. Színes televízió

Goldmark Péter Károly mérnök-fizikust illeti a dicsőség az élethű színes kép megjelenése és a színes televízió megalkotása miatt. 1940. szeptember 4-én mutatta be a világ legelső színes televízióját, amit az egész Földön előszeretettel és napi rendszerességgel használ több milliárd ember. Na jó, azóta kicsit laposabb meg kicsit okosabb, de még mindig színes!

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

30 évig tanított az állami rendszerben, magánban folytatja Kiss Virág

Karácsony Gergely főpolgármester párja csaknem 30 éves pedagógusi pályafutás után állami oktatásból az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba általános iskolájába megy tanítani.

  • 2020.03.27

A Rammstein énekese koronavírusos, intenzíven kezelik

Berlinben intenzív osztályon kezelik Till Lindemann-t, az itthon is igen népszerű Rammstein metálbanda énekesét.

  • 2020.03.27

Koronavírusos lett Boris Johnson

A brit miniszterelnök, Boris Johnson is elkapta a koronavírust. A kormány élén marad.