5 tipp, hogy 100 évig élj - a BBC szerint

5 tipp, hogy 100 évig élj - a BBC szerint

Néhány kisvárosban a világon kiugróan hosszú élettartam figyelhető meg a helyiek között. Mi lehet a titkuk?

Öt egészen különböző helyszínt mutat be a BBC, amelyek között első olvasatra nincs semmi összefüggés, azonban a legnagyobb esélyünk arra, hogy megéljük a száz éves kort, akkor van, ha ezek valamelyikébe születünk.
A „kék zónának” is nevezett, matuzsálemi kort megélők által lakott térségek a következők:
  • Nicoya Costa Ricában,
  • Szardínia Olaszországban,
  • Ikaria Görögországban,
  • Okinawa Japánban
  • és Loma Linda Kaliforniában.
Ezeken a helyeken a sansz arra, hogy megéld a százéves kort, tízszer akkora, mint Amerikában bárhol.

Összegyűjtöttük, milyen dolgok befolyásolhatják a fentebb említett térségekben élők életkorát.

1. Ne edd magad degeszre!

A „kék zónában” élők közül sokan a mérsékelt táplálkozás hívei. Például Okinawában az idős emberek az ősi „Hara hachi bu” szabályt követik, vagyis csak annyit esznek, amíg a gyomruk tartalma el nem éri a 80%-ot. Néha nehéz megállni, hogy teletömjük magunkat egy-egy finom étellel, de nagy eséllyel ez a jó szokás lassíthatja az öregedést.

2. Élj társadalmi életet, és próbálj meg hinni valamiben!

A táplálkozási szokásaikon kívül ugyanolyan fontos a "kék zónás" időseknek, hogy összetartó közösségekben éljenek. Ma már elfogadott tény, hogy a társadalmi kapcsolat érzése csökkenti a stressz hatásait, és serkenti a szellemi- és fizikai aktivitást. Fontos lehet a társasági élmények megélésen kívül a vallás is, ugyanis a 263 száz éves kort is megélt kék zónás személy öt kivételével valamelyik spirituális közösség tagja volt.

3. Nem csak az, hogy mennyit eszel, az is számít, hogy mit

Ami az étrend konkrét elemeit illeti, az Ikaria görög szigeten a lakosság naponta néhány csésze teát és kávét iszik, és ez úgy tűnik, hogy összefügg az alacsony szív- és érrendszeri betegségek számával a régióban. Egyéb kutatások is alátámasztják, hogy a naponta néhány csésze forró ital fogyasztása csökkentheti ezen betegségek kockázatát.

A "kék zónás" étrend kevés húst tartalmaz, valamint bővelkedik a friss gyümölcsben és zöldségben. Külön érdekesség, hogy bár könnyen hozzáférhető számukra, a felsorolt területeken élők mégsem esznek sok halat.

Az édesburgonya és a keserű dinnye kedvelt élelmiszer az okinawaiak körében. Míg Japán nagy részében a rizsből viszik be a legtöbb szénhidrátot, Okinawában az édesburgonya a leggyakoribb szénhidrát, és így volt ez már az 1600-as években is.

4. Jól válaszd meg azt a helyet, ahol élsz!

Elképzelhető, hogy a „kék zónákban” élők azért is élnek olyan sokáig, mert a helyszín, ahol laknak, különleges tulajdonságokkal bír.

A Szardíniában élő százéves állampolgárok többsége mezőgazdasági munkás volt, és a hely adottságaiból adódóan a meredek lejtők a mindennapi életben is folyamatos fizikai aktivitást igényeltek. A természetes tájnak és a hagyományos életmódnak köszönhetően ők lényegében edzett sportolók voltak.

 
Az ikariai kék zónában nem a meredek lejtőkre kell figyelnünk, hanem egy gránitágyra, amelyen keresztül radioaktív radon szivárog a híres forrásokba.

Meglepő módon úgy tűnik, hogy a népesség élettartama a kissé radioaktív régiókban a legnagyobb, Az USA-ban végzett kutatások során szintén megtalálták a rejtélyes összefüggést az alacsony környezeti sugárzás és a hosszú élet között.

5. Jól döntöttek egy lényeges dologban: nem fideszesek!

Nyilvánvalóan a kék zónákban élők kivételes élettartama nem korlátozódhat egyetlen mágikus alkotóelem köré, hanem sok tényező kombinációjából állhat.

A legfontosabb azonban mégis az, hogy bár ezek a térségek egészen más földrajzi tájegységen helyezkednek el, egyik területen sem választottak maguknak a lakók fideszes politikusokat.
Ez a tény mindenképp figyelemre méltó a matuzsálemi életkor megéléséhez, hiszen a folyamatos stresszt, a gyűlölködést és a javaink elvesztését is gátolja ez az előnyös döntés. Talán – ha másban nem is – ebben igazán példaként tekinthetünk a kék zónákban élőkre.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.04

Megvágja Dzsudzsit a klubja, csak nehogy állami támogatásért folyamodjon!

Dzsudzsi arab klubjánál eddig kábé 760 millió forintot keresett évente, ezt vágják most vissza a felére, vagyis a kőgazdag fideszes focista alig 380 millióból kell majd nyomorogjon.

  • 2020.06.03

Igazi csoda történt: Zente lábra állt

Az egész ország összefogott, amikor segítségre volt szüksége annak a másfél éves kisfiúnak, aki egy komoly genetikai rendellenességgel született. 

  • 2020.05.29

5 titok, amit nem tudtál Fekete-Győr Andrásról - VIDEO

A Momentum elnöke olyan dolgokat is elárult magáról új videójában, amit nem is gondoltunk volna róla. Mutatjuk az öt legmeglepőbbet.