A fertőtlenítő, ami neked is van, és sosem fogy ki

A fertőtlenítő, ami neked is van, és sosem fogy ki

Akármit viszel be az otthonodba, az bizony potenciális fertőzésforrás. De kell és szabad a fertőtlenítőt locsolni mindenfele? Mit tegyél akkor, ha már nem kapsz a boltban ilyet és mikor jársz jobban a vegyszermentes módszerrel?

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy az egyik legkézenfekvőbb módszer a fertőzés elkerülésére az, ha várunk egy kicsit.

Az idő hatékonyan fertőtlenít

Jó, ha tudod, hogy bár a koronavírus kórokozó kemény, nem porózus felületeken akár 72 órán át is életképes marad, kartonpapíron csak maximum 24 óráig fertőzőképes. Vagyis a konyhapulton, az asztalon, a kilincsen akár 3 napot is elüldögél a vírus, de a dobozokon csak durván egy napot. Vagyis: minden olyan csomagot, amit nem létszükséglet azonnal kinyitni, várj egy napot, és biztonságban vagy!

Legjobb, ha a postán érkezett dobozt egyszerűen csak másnap viszed be a lakásba. Ha ez nem lehetséges, tedd olyan helyre, ahol nem kell többet hozzáérned, majd alaposan moss kezet, és csak a következő nap bontsd ki. Ez a módszer gyakorlatilag halálbiztos, a kutatások szerint 24 óra után már nem fertőznek ezek a felületek.

A módszer a vásárlásnál is alkalmazható, a száraz tészta például nyugodtan csücsülhet egy napot a kocsi csomagtartójában vagy az ajtó előtt, nyugodtan elég csak a romlandó árukat elpakolni azonnal.

Ez mind szép és jó, de mi van, ha nem lehet várni?

  1. Óvatosan nyisd fel a dobozt, közben minél kevésbé fogdosd össze! Ha kést vagy ollót használsz, azokat tedd félre, fertőtlenítened kell őket, ha végeztél.
  2. Még ne érj a doboz tartalmához! Miután kinyitottad, moss alaposan kezet!
  3. Tiszta kézzel szedd ki a doboz tartalmát, és vidd messzire a csomagolástól. Amennyiben a dobozt kevesebb, mint 3 napja csomagolták, kénytelen vagy a tartalmat is fertőtleníteni, mielőtt használnád, de a gyakorlatban ez ritkán fordul elő, a kiszállítás legtöbbször eltart 72 óráig mostanában.
  4. Legjobb, ha az egész műveletet a lakótéren kívül végzed el, a dobozt pedig rögtön a papírhulladék-gyűjtőbe teszed. Ha újra használni szeretnéd, előtte tedd karanténba egy napra.
  5. Ha végeztél, moss kezet, és közben ne nyúlj az arcodhoz, hajadhoz, pláne a szemedhez!

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.29

Heller Ágnes emlékpark lesz Balatonfüreden

Magánszemélyek adományaiból felállított emlékkövet állítanak fel, és Heller Ágnes nevét viselő emlékparkot is avatnak a balatonfüredi zsidó temetőben - írta a hvg.hu.

  • 2020.06.28

Horoszkóp: mit ígérnek a csillagok a jövő hétre?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.

  • 2020.06.26

5 titok, amit nem tudtál Hajnal Miklósról

Ezen a héten a Momentum elnökségi tagja állt a kamerák elé. A legbelsőbb titkairól is vallott a válaszaiban.