A világ egyik legnépszerűbb gondolkodója elmondta, mikor nyerhet a vírus

A világ egyik legnépszerűbb gondolkodója elmondta, mikor nyerhet a vírus

Az emberiség jövőjéért folyik, ha ugyanis a járvány hatására nagyobb lesz a bizalmatlanság, akkor a vírus nyert – írja Yuval Noah Harari.

A járványok igazi ellenszere nem az elkülönülés, hanem az összefogás - véli az izraeli történész – a Sapiens és a Homo Deus című kötetének köszönhetően – a világ legnépszerűbb gondolkodóinak egyike.

Sokan a globalizációt okolják a koronavírus-járványért, de azok milliókat öltek meg jóval a globalizált korszak előtt. 

Az olyan szörnyű járványkitörések ellenére, mint az AIDS vagy az ebola, a 20. században a járványok az emberek sokkal kevesebb hányadát ölték meg, mint bármikor a kőkorszak óta. Ez azért van, mert az emberek legjobb védelme a kórokozók ellen nem az izoláció, hanem az információ - írja a szakember.

Az emberiség azért áll győzelemre a járványok ellen, mert a kórokozók és az orvosok fegyverkezési versenyében a kórokozók a véletlenszerű mutációra, miközben az orvosok a tudományos elemzésre és az információra hagyatkoznak.

Attól a pillanattól, hogy a tudósok megértették, mi okozza a járványokat, sokkal könnyebb lett harcolni ellenük. Az oltások, antibiotikumok, a fejlettebb higiénia és a sokkal jobb orvosi eszközök lehetőséget adtak az emberiségnek, hogy előnybe kerüljön a láthatatlan ragadozókkal szemben.

Mit tanít nekünk ez a járvány?
  • a koronavírus terjedése arra utal, hogy nem tudjuk megvédeni magunkat a határok végleges lezárásával.
  • másodszor, a történelem azt tanítja, hogy az igazi védelem a megbízható tudományos információk megosztásából és a globális szolidaritásból származik.
Az emberiség ma nem csak a koronavírus miatt néz szembe akut vészhelyzettel, hanem azért is, mert az emberek alapvetően nem bíznak egymásban.

Ahhoz, hogy legyőzhessék a járványt, az embereknek meg kell bízniuk a tudósokban, a polgárokban és a hatóságokban, az országoknak meg kell bízniuk egymásban.

Az elmúlt néhány évben, felelőtlen politikusok szándékosan aláásták az emberek tudományba, hivatalos szervekbe és a nemzetközi együttműködésbe vetett bizalmát. Ennek eredményeként most úgy nézünk szembe egy világméretű krízissel, hogy nincsenek olyan vezetőink, akik képesek lennének inspiráló, szervezett, globális választ adni a fenyegetésre.

Jelen pillanatban a legnagyobb harc nem a vírus ellen, hanem az emberiség jövőjéért folyik. Ha a járvány hatására minden eddiginél nagyobb lesz az emberek közötti bizalmatlanság és széthúzás, akkor a vírus nyert - zárja gondolatait a szerző.

Yuval Noah Harari írása összecseng Dorosz Dávid véleményével, aki szerint súlyosan felkészületlen Magyarország az elkerülhetetlen világválságra.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.25

40 éves Golo, a gorillavezér - tortával ünnepelte születésnapját

Fotókon mutatjuk, hogyan ünnepelte 40. születésnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert hím gorillája.

  • 2020.09.19

Szerinted is minden jobb volt régen? Ezt az instát csekkold!

Amikor már szinte elhiszem, hogy az instagrammozás kimerül abban, hogy félálomban bámulom vadidegen emberek tányérját, vagy épp szörnyülködöm a korona idején is partikázó valakiken, mindig szembejön valami, amitől ledobom az ékszíjat.

  • 2020.09.13

Díjat nyert Mundruczó filmje Velencében: főszereplője a legjobb színésznő

A legjobb színésznőnek járó díjat Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró Pieces of a Woman című filmjének főszereplője, Vanessa Kirby kapta.