Évek óta az idei volt a legmenőbb Oscar-gála

Évek óta az idei volt a legmenőbb Oscar-gála

Vitathatatlanul az elmúlt évek legizgalmasabb gálája lett az idei, 92. díjkiosztó ünnepség. Mutatjuk, 2020-ban kik kapták az Oscar-szobrokat. 

Összeszedtük röviden a gála legnagyobb nyerteseit:

1. Élősködők

Azzal, hogy nagy meglepetésre a dél-koreai film megnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, nem csupán hazájának szerezte meg az első Oscart, de ez lett az első nemzetközi (idegen nyelvű) produkció, ami megkapta ezt az elismerést. Ezzel egyértelműen történelmet írt. 

De nem mehetünk el amellett sem, hogy 6 jelölésből 4-et díjra tudott váltani a film. A fődíjnak számító legjobb film díja mellett elhozta még a legjobb nemzetközi film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is.

2. Joaquin Phoenix (Joker)

A legjobb férfi színész díja nem okozott nagy meglepetést: Joaquin Phoenix kapta a Joker címszerepéért. A Joker ezen kívűl behúzta még a legjobb eredeti filmzene díját is. 

3. Renée Zellweger (Judy)

A legjobb női színész pedig Renée Zellweger lett a Judy főszerepéért.

4. Brad Pitt

Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjében nyújtott alakításáért Brad Pitt megkapta a legjobb férfi mellékszereplő díját. Ezzel élete első Oscar-díját szerezte meg a színészóriás. A Volt egyszer egy Hollywood ezen kívűl még a legjobb látványtervezés díját tudta elhozni. 

5. Laura Dern

A Házassági történetért kapta meg a színésznő a legjobb női mellékszereplő díját. A Netflix gondozásában készült film 

6. 1917

A gála egyik nagy várományosa volt Sam Mendes filmje, az 1917. A legjobb vizuális effekt, a legjobb operatőr és a legjobb hangkeverés elismerését meg is szerezte. 

7. Ford vs. Ferrari

A Matt Damon és Christian Bale főszereplésével készült film is bezsebelt két díjat. A legjobb hangvágás és a legjobb vágás díjával is büszkélkedhet. 

8. Jojo Nyuszi

Korunk egyik legelismertebb rendezője végre Oscar-díjas. Jojo Nyuszi című filmjével elhozta a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó elismerést. 

9. Kisasszonyok

Az Emma Watson, Florence Pugh, Laura Dern és Timothée Chalamet főszereplésével készült film elnyerte a legjobb jelmez díját.

10. Botrány

Roger Ailes, az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb médiabirodalmának vezetője, az erősen jobboldali FOX News alapítójának zaklatási botrányáról szóló film a legjobb sminknek járó díjat zsebelte be.  

11. Az amerikai gyáregység

A legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést az Az amerikai gyáregység című film kapta. A filmet egyébként Michelle és Barack Obama produkciós cége készítette. 

+1: Az est legnagyobb vesztese: Az Ír és a Netflix

Bár Martin Scorsese filmjét, Az írt 10 kategóriában is Oscarra jelölték, ebből egyet sem tudott díjra váltani. Mindemellett bár a jelöltek közül A két pápa, a Házassági történet, Az ír és Az amerikai gyáregység is a Netflix gondozásában készült, mégis csak a Házassági történet és az Az amerikai gyáregység tudott díjra váltani egy-egy jelölést.  

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.

  • 2020.06.29

Heller Ágnes emlékpark lesz Balatonfüreden

Magánszemélyek adományaiból felállított emlékkövet állítanak fel, és Heller Ágnes nevét viselő emlékparkot is avatnak a balatonfüredi zsidó temetőben - írta a hvg.hu.