Ez durva: 10-ből 9 internethasználót figyel a kormány!

Ez durva: 10-ből 9 internethasználót figyel a kormány!

Úgy ítélte meg az amerikai Freedom House, hogy ugyan különböző módokon, de a kormányok a világ internetfelhasználóinak 89 százalékát megfigyelik.

Ez körülbelül 3 milliárd embert foglal magába, ami elég aggasztó.

Mind tudjuk, hogy a közösségi oldalak használatának bizony magas ára van. Ez nem pénzbeni érték, hiszen egyelőre nem kell óriási összegeket perkálnunk a social media igénybevételéért, de az adatainkkal mindenképpen -túl- sokat fizetünk. 

Naponta több, a saját érdeklődési körünkre szabott reklám és hirdetés ugrik fel a böngészőnkben, ami csakugyan meghökkentő, de a Freedom House legújabb jelentése szerint, ez még mindig csak a kissebbik gond. 

A Mashable összegezte az eredményt, s a következő megállapításra jutott: "A politikai és emberi szabadságjogok helyzetével foglalkozó független civil szervezet szerint a közösségi oldalakon keresztül nemcsak a választást igyekeznek bizonyos szervezetek befolyásolni, de a jelentésük szerint az általuk vizsgált 65 országból 40 már hozott létre olyan eszközt, amellyel monitorozzák, mi történik a közösségi médiában."

A legkevésbé szabad ország a világban lista első helyén Kína áll, szorosan mögötte Oroszország és Egyiptom.

Kínában a kommunista párt külön munkára toboroz embereket, ahol a feladatkörükbe tartozik az adatgyűjtés és  aprobllmás tartalmak felkutatása, megjelölése. A kínában található Semptian cég Aegis elnevezésű rendszere majdnem 200 millió ember megfigyelését végzi.  Iránban 42 ezer főből álló csoport van kiélezve arra, hogy napi 24 órában figyeljék, mi történik a közösségi oldalakon. 

Az Egyesült Államokban és Izraelben bőven találkozhatunk ezzel a jelenséggel.

Utóbbinál egy kiberbiztonsági cég, nevezetesen a Cellebrite nemrégiben kötött szerződést a Bevándorlási és Határvédelmi Hivatallal mintegy 30-35 millió dollár értékben. E cég segítségével könnyedén fel lehet törni az okostelefonokat és a benne lévő adatokat ellponi. 

A Fülöp-szigetekről konkrétan azért utaztak tisztségviselők az Egyesült Államokba, hogy a social media megfigyeléséről tanulhassanak. A jelentés alapján azonban a megfigyelés eredménye hátborzongató: "a 65 országból 47-ben tartóztattak le felhazsnálókat poltikai, társadalmi vagy vallási nézetei miatt."

via

 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.30

Liu testvérek: Pekingből is elhoznák az aranyat!

Otthon edzenek és motiváltan készülnek a következő szezonra, valamint a 2022-es pekingi téli játékokra a Liu testvérek, Shaolin Sándor és Shaoang olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók.

  • 2020.03.30

Ezért fáj a fejed: 10-15 fokot esett vissza a hőmérséklet 24 óra alatt

Jelentősen visszaesett a hőmérséklet, továbbra is jelentős hőingás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

  • 2020.03.29

Matthias Horx: Ez nem az apokalipszis, ez egy új kezdet

Matthias Horx, jövőkutató elmagyarázza, hogyan érdemes tekinteni a koronavírus-járvány által okozott krízisre. Szerinte egy teoretikus jövőből visszatekintve egészen másképp élhetjük meg most ezeket a pillanatokat.