Ez történne, ha a világ összes erdője eltűnne

Ez történne, ha a világ összes erdője eltűnne

Ahogy az Amazonas-i tűz továbbra is terjed, sokakat érdekel, hogy mégis mennyire függünk az erdők fennmaradásától?

A bolygónkon élő fák a szén tárolásától kezdve, a talaj megőrzésén át egészen a vízciklus szabályozásáig nélkülözhetetlen funkciókat látnak el a fennmaradás érdekében.  Támogatják a természetes és emberi élelmezési rendszereket, és számtalan faj számára biztosítanak otthont – számunkra is, építőanyagok révén. De a fákat gyakran eldobhatóként kezeljük: gazdasági nyereségként betakarítandó anyagként vagy az emberi fejlődés kellemetlenségeként. Az ember körülbelül 12 000 évvel ezelőtt kezdte el a mezőgazdaság gyakorlását, ami azt jelenti, hogy

A világ becsült 5,8 milliárd fájának csaknem felét pusztítottuk már el.

Ennek az erdőirtásnak a nagy százaléka az elmúlt években történt, és az iparosodás kezdete óta az erdők száma 32%-al csökkent. Mindezek ellenére a tanulmányok azt bizonyítják, hogy nem fog bekövetkezni a legnagyobb félelmünk, azaz, hogy teljesen fák és erdők nélkül maradunk. De valójában el sem tudjuk képzelni, hogy mekkora veszteséget jelentene a számunkra, ha a Föld minden fája hirtelen elpusztulna.

„Ha megszabadulnánk az összes fától, akkor egy olyan bolygón találnánk magunkat, amely valószínűleg nem lenne képes tovább fenntartani minket."

Ha a fák egyik napról a másikra eltűnnének, akkor a bolygó biológiai folyamatainak nagy része megsemmisülne. Az élőhelyek elvesztése már a kihalás elsődleges mozgatórugója világszerte, tehát az összes fennmaradó erdő pusztítása „katasztrofális” lenne a növények, állatok, gombák és a többi élőlény számára.

 A bolygó éghajlata szintén drasztikusan megváltozna rövid és hosszú távon egyaránt. A fák biológiai szivattyúként közvetítik a víz körforgását: megszerzik a talajból a vizet, és folyadékból gőzzé formálják. Az erdők hozzájárulnak a felhők képződéséhez és a csapadékhoz, illetve azt is megakadályozzák, hogy az esővíz a tavakba és folyókba csapódjon, megvédve így a tengerparti közösségeket a pusztító viharoktól. 

Egészségügyi vonatkoztatásban is bőven lenne probléma, hiszen a fák megtisztítják a levegőt szennyező anyagok elnyelésével, de ha ez többé nem történne meg, akkor olyan ritka vagy új betegségek törnének ki, amelyek olyan fajoktól származnak, amelyekkel általában nem vagyunk érintkezésben. 

Drasztikusan megnövekedne a hő, a vízciklus megszakadna, és az árnyékokat is elvesztenénk, ez több milliárd ember és állatállomány számára halálos károkat okozna.

Tűzifa hiányában rengeteg család nem tudná felmelegíteni az otthonát, vagy képtelenek lennének főzni. A faipari ágazatban elhelyezkedők pedig mind munka nélkül maradnának.

Ezeken felül van még számos olyan dolog, ami szinte teljesen megsemmisülne vagy megromlana egy fák nélküli világban, de ezek alapján is tökéletesen látszik, hogy az embereknek minden nap küzdeniük kellene az éhséggel, a hővel, az aszályokkal és az áradásokkal. Valószínűleg a nyugati életmódhoz szokott lakosság közül szinte senki nem maradna életben. Esélyük csak azoknak a népcsoportoknak lenne a fennmaradásra, akik tisztában vannak a fák nélküli élés törvényeivel, mint például Ausztrália őslakosai.

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.09

Pécsi kutatók találhattak a koronavírus ellen bevethető hatóanyagot

Hatalmas magyar siker lehet, ha tényleg az allergia elleni orrsprayben lévő hatóanyag lesz gyógyszer a koronavírus ellen.

  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.