Finnországban nők vezetik az országot, példát vehetnénk róluk

Finnországban nők vezetik az országot, példát vehetnénk róluk

Finnországban öt nő áll a koalíciós kormány élén. Közülük a 34 éves Sanna Marin a valaha volt legfiatalabb miniszterelnök. Ilyen a valódi egyenjogúság.

"Helsinki nyugat-e?" hangzott a fontos kérdés a Csinibaba című filmben. Sajnos még mindig csak azt a választ adhatjuk, hogy hozzánk képest nagyon is nyugat. Van hova fejlődnünk.

Tavaly december óta a finn kormány élén öt nő, a kormánykoalíciót alkotó öt párt vezetői állnak.

A fenti mondat furcsán hangozhat az Orbán gőgös kinyilatkoztatásaihoz és a hazai feudális viszonyokhoz szokott magyar fülnek. Öt nő a kormány élén? Koalíciós kormány? Öt párt szövetsége? Ezek a dolgok itthon elképzelhetetlenek lennének.

De mondunk még furcsákat.

Az előző miniszterelnök, Antti Rinne azért mondott le, mert megrendült iránta a bizalom. Nem követett el semmilyen a Fidesz bűneihez hasonlítható dolgot. Nem lopott, nem hazudott. Pusztán azért kérték meg a lemondásra, mert nem megfelelően kezelte a postai dolgozók sztrájkját. Ő pedig lemondott. Magától.

Az ötpárti kormánykoalíció azonban nem szeretett volna felbomlani, így megegyeztek egy új kormány felállításában. Az új kormány 19 tagja közül 12 nő, miniszterelnöke pedig a mindössze 34 éves Sanna Marin. Ő Finnország legfiatalabb miniszterelnöke, de nem az első nő. De már a köztársasági elnöki székben is ült nő Tarja Halonen személyében.

Sanna Marin első miniszterelnöki nyilatkozatainak egyikében a következők hangzottak el.
Sok dolgunk van a bizalom helyreállításával.
Közös kormányprogramunk a koalíció ragasztóanyaga.
Reméljük, 2022-es választások után Magyarországon is hallgatunk ilyeneket frissen beiktatott női miniszterelnök szájából.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

30 évig tanított az állami rendszerben, magánban folytatja Kiss Virág

Karácsony Gergely főpolgármester párja csaknem 30 éves pedagógusi pályafutás után állami oktatásból az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba általános iskolájába megy tanítani.

  • 2020.03.27

A Rammstein énekese koronavírusos, intenzíven kezelik

Berlinben intenzív osztályon kezelik Till Lindemann-t, az itthon is igen népszerű Rammstein metálbanda énekesét.

  • 2020.03.27

Koronavírusos lett Boris Johnson

A brit miniszterelnök, Boris Johnson is elkapta a koronavírust. A kormány élén marad.