Finnországban nők vezetik az országot, példát vehetnénk róluk

Finnországban nők vezetik az országot, példát vehetnénk róluk

Finnországban öt nő áll a koalíciós kormány élén. Közülük a 34 éves Sanna Marin a valaha volt legfiatalabb miniszterelnök. Ilyen a valódi egyenjogúság.

"Helsinki nyugat-e?" hangzott a fontos kérdés a Csinibaba című filmben. Sajnos még mindig csak azt a választ adhatjuk, hogy hozzánk képest nagyon is nyugat. Van hova fejlődnünk.

Tavaly december óta a finn kormány élén öt nő, a kormánykoalíciót alkotó öt párt vezetői állnak.

A fenti mondat furcsán hangozhat az Orbán gőgös kinyilatkoztatásaihoz és a hazai feudális viszonyokhoz szokott magyar fülnek. Öt nő a kormány élén? Koalíciós kormány? Öt párt szövetsége? Ezek a dolgok itthon elképzelhetetlenek lennének.

De mondunk még furcsákat.

Az előző miniszterelnök, Antti Rinne azért mondott le, mert megrendült iránta a bizalom. Nem követett el semmilyen a Fidesz bűneihez hasonlítható dolgot. Nem lopott, nem hazudott. Pusztán azért kérték meg a lemondásra, mert nem megfelelően kezelte a postai dolgozók sztrájkját. Ő pedig lemondott. Magától.

Az ötpárti kormánykoalíció azonban nem szeretett volna felbomlani, így megegyeztek egy új kormány felállításában. Az új kormány 19 tagja közül 12 nő, miniszterelnöke pedig a mindössze 34 éves Sanna Marin. Ő Finnország legfiatalabb miniszterelnöke, de nem az első nő. De már a köztársasági elnöki székben is ült nő Tarja Halonen személyében.

Sanna Marin első miniszterelnöki nyilatkozatainak egyikében a következők hangzottak el.
Sok dolgunk van a bizalom helyreállításával.
Közös kormányprogramunk a koalíció ragasztóanyaga.
Reméljük, 2022-es választások után Magyarországon is hallgatunk ilyeneket frissen beiktatott női miniszterelnök szájából.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.04

Megvágja Dzsudzsit a klubja, csak nehogy állami támogatásért folyamodjon!

Dzsudzsi arab klubjánál eddig kábé 760 millió forintot keresett évente, ezt vágják most vissza a felére, vagyis a kőgazdag fideszes focista alig 380 millióból kell majd nyomorogjon.

  • 2020.06.03

Igazi csoda történt: Zente lábra állt

Az egész ország összefogott, amikor segítségre volt szüksége annak a másfél éves kisfiúnak, aki egy komoly genetikai rendellenességgel született. 

  • 2020.05.29

5 titok, amit nem tudtál Fekete-Győr Andrásról - VIDEO

A Momentum elnöke olyan dolgokat is elárult magáról új videójában, amit nem is gondoltunk volna róla. Mutatjuk az öt legmeglepőbbet.