Hatvanegy EU-állampolgárságú jelölt indul a választáson

Hatvanegy EU-állampolgárságú jelölt indul a választáson

Az önkormányzati választáson 61 olyan jelölt indul, aki az Európai Unió valamely más tagállamának állampolgára, de van magyarországi lakcíme - közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Az alaptörvény alapján minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező európai uniós állampolgároknak nem kell regisztrálniuk, automatikusan felkerülnek a névjegyzékbe, továbbá akár helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek is lehetnek.

A Nemzeti Választási Iroda az MTI kérdésére azt közölte: 61 olyan jelölt indul október 13-án, aki az Európai Unió valamely más tagállamának állampolgára, de van magyarországi lakcíme. A 61 jelölt 10 EU-tagország állampolgára: a legtöbben Szlovákia, Németország és Hollandia állampolgárai, de a jelöltek között vannak belga, görög, lengyel, olasz, osztrák, román és svéd állampolgárok is.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.04

Megvágja Dzsudzsit a klubja, csak nehogy állami támogatásért folyamodjon!

Dzsudzsi arab klubjánál eddig kábé 760 millió forintot keresett évente, ezt vágják most vissza a felére, vagyis a kőgazdag fideszes focista alig 380 millióból kell majd nyomorogjon.

  • 2020.06.03

Igazi csoda történt: Zente lábra állt

Az egész ország összefogott, amikor segítségre volt szüksége annak a másfél éves kisfiúnak, aki egy komoly genetikai rendellenességgel született. 

  • 2020.05.29

5 titok, amit nem tudtál Fekete-Győr Andrásról - VIDEO

A Momentum elnöke olyan dolgokat is elárult magáról új videójában, amit nem is gondoltunk volna róla. Mutatjuk az öt legmeglepőbbet.