Hatvanegy EU-állampolgárságú jelölt indul a választáson

Hatvanegy EU-állampolgárságú jelölt indul a választáson

Az önkormányzati választáson 61 olyan jelölt indul, aki az Európai Unió valamely más tagállamának állampolgára, de van magyarországi lakcíme - közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Az alaptörvény alapján minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező európai uniós állampolgároknak nem kell regisztrálniuk, automatikusan felkerülnek a névjegyzékbe, továbbá akár helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek is lehetnek.

A Nemzeti Választási Iroda az MTI kérdésére azt közölte: 61 olyan jelölt indul október 13-án, aki az Európai Unió valamely más tagállamának állampolgára, de van magyarországi lakcíme. A 61 jelölt 10 EU-tagország állampolgára: a legtöbben Szlovákia, Németország és Hollandia állampolgárai, de a jelöltek között vannak belga, görög, lengyel, olasz, osztrák, román és svéd állampolgárok is.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

30 évig tanított az állami rendszerben, magánban folytatja Kiss Virág

Karácsony Gergely főpolgármester párja csaknem 30 éves pedagógusi pályafutás után állami oktatásból az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba általános iskolájába megy tanítani.

  • 2020.03.27

A Rammstein énekese koronavírusos, intenzíven kezelik

Berlinben intenzív osztályon kezelik Till Lindemann-t, az itthon is igen népszerű Rammstein metálbanda énekesét.

  • 2020.03.27

Koronavírusos lett Boris Johnson

A brit miniszterelnök, Boris Johnson is elkapta a koronavírust. A kormány élén marad.