Hernyók menthetik meg a Földet a műanyagtól

Hernyók menthetik meg a Földet a műanyagtól

Talán van remény, hogy megmentsük a Földet a további műanyagszennyezéstől, ebben pedig nem mások, mint a molylepkék lárvái lehetnek az ember segítségére. Persze ez sem csodaszer, a mi hozzáállásunkon is változtatni kell.

A The Economist cikke szerint a tudósok korábban is kísérleteztek plasztikzabáló élőlényekkel, az eddigi legígéretesebb faj egy baktérium volt, aminek nagyjából hat hónapra volt szüksége ahhoz, hogy egy egy milliméter vastagságú műanyag fóliát lebontson. A viaszlepkék hernyóinak úgy tűnik, ez mindössze 40 percébe telik! Éppen ezért gondolják a tudósok, hogy a lárváknak és a kifejlett rovaroknak is nagy szerepe lesz a bolygó megtisztításában.

A számok azt mutatják, hogy a világon egy év alatt körülbelül 80 millió tonnányi polietilén műanyagot állítanak elő, a természetben azonban ennek a mennyiségnek a lebomlási ideje akár évszázadokig tart. Vagyis a Földön eddig előállított műanyagok nagy része még mindig velünk van, és emberöltőkön át itt is lesz. A kutatások alapján viszont úgy lűtszik, a molylepke lárvái ugyanúgy képesek lebontani a műanyagban fellelhető kötéseket, mint a méhviaszban lévőket, ez a folyamat pedig nagyban segítheti a környezetet károsító hulladékok kezelését.

Ahhoz azonban, hogy megmenthessük a természetet, nem csak a hernyókban kell reménykednünk, hanem csökkentenünk kell a saját közegünk szennyezését, hogy megakadályozzuk a műanyag felhalmozódását. Első lépésként jó ötlet, ha elhagyjuk a műanyagból készült bevásárlótáskákat és szívószálakat, helyettük jöhetnek az amúgy is divatos vászonszatyrok és az acélból készült szopókák.

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

30 évig tanított az állami rendszerben, magánban folytatja Kiss Virág

Karácsony Gergely főpolgármester párja csaknem 30 éves pedagógusi pályafutás után állami oktatásból az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba általános iskolájába megy tanítani.

  • 2020.03.27

A Rammstein énekese koronavírusos, intenzíven kezelik

Berlinben intenzív osztályon kezelik Till Lindemann-t, az itthon is igen népszerű Rammstein metálbanda énekesét.

  • 2020.03.27

Koronavírusos lett Boris Johnson

A brit miniszterelnök, Boris Johnson is elkapta a koronavírust. A kormány élén marad.