Hetek óta Iráni fogságban az utazó-blogger pár

Hetek óta Iráni fogságban az utazó-blogger pár

Immáron tíz hete tartanak fogságban egy brit-ausztrál kettős állampolgárságú, utazó-blogger párt Iránban. Teherán közelében ejtették foglyul Jolie King-et és Mark Firkin-t egyelőre tisztázatlan körülmények között.

Tíz héttel ezelőtt azonban nem ők voltak az egyedüliek, akiket letartóztattak: ugyanazon a szerdai estén egy másik brit-ausztrál nőt is elkaptak. Marise Payne, ausztráliai külügyminiszter elmondta, hogy az iráni találkozón a három fogvatartott személy szabadulásért lobbiztak és ahogy csak tudnak segítenek a túszok családjainak.

Valószínűleg a letartóztatások hátterében az Irán és Nyugat közötti egyre feszültebb helyzet áll, Iránban ugyanis nem ez az első eset, amikor kettős állampolgárságú személyeket tartanak fogva. Legutóbb egy Nazanin Zaghari-Ratcliffe nevű brit-iráni nővel történt meg ugyanez. A hölgy egy Cambridge-i tudós volt, aki egy ausztrál egyetemen tartott előadást. Ő végül 10 év büntetést kapott, azóta is fogva tartják, de a pontos bűntényt a mai napig nem sikerült letisztázniuk. Több, mint valószínű, hogy kémkedés vádja miatt záratták be. 

Az Egyesült Királyság és Irán közötti kapcsolatokat az elmúlt hónapokban csak tovább rontotta az öböl olajszállító tartályhajóinak lefoglalása, illetve az, hogy Ausztrália júliusban szintén bejelentette, hogy csatlakozik az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz. 

King kettős brit és ausztrál állampolgárságú, Firkin pedig egy ausztrál állampolgár, akik, ha minden igaz érvényes ausztrál útlevéllel utaztak. 2017-ben a pár elhagyta Nyugat-Ausztráliát, hogy egy nagyobb utazásra induljon Ázsián át az Egyesült Királyságba. Kalandjaikat az Instagramon és a Youtube csatornájukon dokumentálták, ahol több mint 20 000 követőjük volt.

Az utazásaik során készített videókon keresztül mutatták be követőtáboruknak az országok közötti kulturális különbségeket, és gyakran használtak drónnal készült felvételeket is munkáikhoz.

"A legnagyobb motivációnk az, hogy tudjunk inspirálni mindenkit, aki szeretne utazni, és megpróbálna eljutni egy olyan országba, amikről csak negatív visszhangot hallat a média - írta a pár nemrégiben az egyik socia media felületükön. A letartóztatás körülményeiről kevés részletet lehet tudni, de az Australian Broadcasting Corporation az engedély nélküli drón reptetést írta meg a legfeltételezhetőbb indoknak.

Úgy gondolják, hogy Teherán Evin börtönében tartják őket, ahol Zaghari-Ratcliffe asszonyt szintén fogva tartják. Az Egyesült Királyság Külügyminisztériuma kifejezte aggodalmát az Irán által fogva tartott kettős állampolgárok szabadulásával és a fogva tartásuknak körülményeivel kapcsolatban.

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

30 évig tanított az állami rendszerben, magánban folytatja Kiss Virág

Karácsony Gergely főpolgármester párja csaknem 30 éves pedagógusi pályafutás után állami oktatásból az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba általános iskolájába megy tanítani.

  • 2020.03.27

A Rammstein énekese koronavírusos, intenzíven kezelik

Berlinben intenzív osztályon kezelik Till Lindemann-t, az itthon is igen népszerű Rammstein metálbanda énekesét.

  • 2020.03.27

Koronavírusos lett Boris Johnson

A brit miniszterelnök, Boris Johnson is elkapta a koronavírust. A kormány élén marad.