Így kerülhetjük el a globális összeomlást - könyvet írt Dorosz Dávid

Így kerülhetjük el a globális összeomlást - könyvet írt Dorosz Dávid

Világunknak mai berendezkedése, ami az 1800-as évektől meghatározta az emberiség életét, a szakadék felé halad, vagyis fogy az időnk - vallja Dorosz Dávid, aki új könyvében gyakorlati tanácsokat is ad mindennapi életünkhöz.

Az egyre gyorsabban növekvő népesség, a globális klímaváltozás, az új ipari forradalom, az elszabaduló egyenlőtlenségek és a nemzetközi hatalmi átrendeződés - ezeket a fenyegetéseket azonosítja könyvében Dorosz, aki szerint bár ezek önmagukban is hatalmas változásokat hoznak életünkbe, az igazi kihívást az összjátékukból kialakuló kockázatok jelentik.

Fogy az időnk, egyre gyorsabban

A szerző elmélete szerint az emberiségnek ismert története során még sosem kellett ilyen gyorsan, ilyen világszintű és összetett változásoknak megfelelni. Ha sürgősen nem teszünk valamit, a globális összeomlás elkerülhetetlenné válik. Vagyis a világ ma fennálló berendezkedése a szakadék felé halad, mégpedig folyamatosan gyorsuló ütemben. Az elmúlt évtizedek eredményeképpen a jelenlegi globalizált, kapitalista világmodell mind környezeti, mind társadalmi szempontból aláásta saját fejlődésének alapjait.

Hogyan kerüljük el a világvégét?

Műve elején a szerző leszögezi: habár kiindulópontja természetéből fakadóan negatív, ez az optimizmus könyve. Szerinte "ahhoz, hogy optimisták lehessünk, tudnunk kell, mivel állunk szemben: az eredményes gyógymód alapja a pontos diagnózis. A könnyű nap tegnap volt. De a mai nap még a miénk."

Gyakorlati tanácsok a hétköznapokhoz

Sok tudományos vagy akár ismeretterjesztő mű nagy baja, hogy nem találja meg a kapcsolatot a hétköznapi emberek mindennapi problémáival. Szerencsére Dorosz Dávid műve nem esik ebbe a hibába. Olyan gyakorlati "életvezetési" tanácsokkal is szolgál, amik segítségével bármelyikünk magán kezdheti a globális összeomlás megakadályozását.

A klímaváltozástól a multik uralmáig

A könyv első része a Föld környezeti túlterheltségével foglalkozik: a népességnövekedés és a globális klímakatasztrófa bemutatásával. A világ számos pontjáról hozott példák és adatok nyomán rajzolódik ki a kép, ahogy a növekvő globális népesség a bolygónk ember által okozott felmelegedésével kölcsönhatásban ássa alá civilizációnkat. A második rész a társadalmi feszültségekről szól: a növekvő egyenlőtlenségek és a negyedik ipari forradalom aláaknázzák azt a középosztályi fogyasztásra épülő társadalmi berendezkedést, amely a jelenlegi kapitalizmust fenntartja. A harmadik rész azt tekinti át, hogy az USA hegemón vezető szerepének eltűnése hogyan változtatja meg a második világháború után kialakult nemzetközi erőviszonyokat. A könyv negyedik részében azzal foglalkozik a szerző, hogy ezek a válságok olyan politikai döntések és cselekvések eredményei, amelyek jól körülírhatóan a nyugati és ázsiai szupervállalatok és tulajdonosaik érdekeit szolgálják.

Dorosz Dávid: Az idő szorításában című könyve a Noran Libro kiadó gondozásában jelent meg. A szerző geopolitikai elemző, jelenleg Budapest főváros klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.25

40 éves Golo, a gorillavezér - tortával ünnepelte születésnapját

Fotókon mutatjuk, hogyan ünnepelte 40. születésnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert hím gorillája.

  • 2020.09.24

Hihetetlen: 7,3 milliót is lehet keresni a magyar másodosztályú fociban!

A foci talán gyenge, de a focistafizetések cseppet sem azok Magyarországon - derül ki a Blikk összeállításából.

  • 2020.09.19

Szerinted is minden jobb volt régen? Ezt az instát csekkold!

Amikor már szinte elhiszem, hogy az instagrammozás kimerül abban, hogy félálomban bámulom vadidegen emberek tányérját, vagy épp szörnyülködöm a korona idején is partikázó valakiken, mindig szembejön valami, amitől ledobom az ékszíjat.