Ingyenes a közösségi közlekedés Luxemburgban!

Ingyenes a közösségi közlekedés Luxemburgban!

Ingázók ezrei utaznak naponta Luxemburgba. Autóik és teherkocsijaik dugókat okoznak és szennyezik a levegőt. Ennek most véget vetnek: március elsejétől ingyenessé válik a közösségi közlekedés mindenki számára. Beleértve a buszt, a villamost és a vonatokat is.

A luxemburgi polgároknak a világon elsőként nem kell többé jegyet váltaniuk a közösségi közlekedés igénybe vételéhez. Sőt, az ide utazó turisták szintén ingyen utazhatnak a város minden buszán, villamosán és a vonatokon is. Luxembourg ezzel az első ország a világon, amelynek fővárosában ingyenes a tömegközlekedés.

A program maga csak 41 millió euróba kerül, de az állam ezzel párhuzamosan mintegy kétmilliárd eurót fektet be a vasúti hálózat kiterjesztésébe is. A jegyértékesítők és ellenőrök az utaskiszolgálás más területein folytatják munkájukat.

Évi 33 óra közlekedési dugókban

Luxemburg város Luxemburg állam fővárosa, amely rendkívüli módon kitett a közlekedési dugóknak, és levegője is kimondottan szennyezett. Ennek oka, hogy bár csupán 116 ezer lakosa van, naponta 400 ezren jönnek ide dolgozni más városokból. A város lakossága az elmúlt húsz évben harmadával nőtt ugyan, az ingázók száma ezen idő alatt megduplázódott, ez pedig kaotikus közlekedési helyzethez vezetett. 2016-ban egy vizsgálat szerint mindenki, aki a városban él vagy dolgozik, 33 órát töltött dugóban araszolva. Ez persze csak átlagos szám: csecsemőkre, valamint az autóval nem közlekedőkre is vonatkozik, így a valóságban az autósok ennél jóval többet is dugóban állhattak.

A szociáldemokraták és a zöldek koalícióját irányító, 2018 őszén újraválasztott Xavier Bettel miniszterelnök elsőként a közlekedés problémájához nyúlt hozzá, a közösségi közlekedés ingyenessé tétele az első komolyabb megvalósult projektje.

Csak elektromos buszok lesznek

A luxemburgi kormány 2018-ban tette ingyenessé a tömegközlekedést minden 20 év alattinak, ezt terjesztették most ki általános érvénnyel. Azt szeretnék elérni, hogy a kocsik helyett az emberek elsősorban busszal járjanak. Ezzel összefüggően 2030-ra az összes buszt elektromosra cserélik a törpeállamban.

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.

  • 2020.06.29

Heller Ágnes emlékpark lesz Balatonfüreden

Magánszemélyek adományaiból felállított emlékkövet állítanak fel, és Heller Ágnes nevét viselő emlékparkot is avatnak a balatonfüredi zsidó temetőben - írta a hvg.hu.