Karantén: 7 tipp, hogy nagyon jó legyél kirakósban

Karantén: 7 tipp, hogy nagyon jó legyél kirakósban

A karanténban a legtöbbünknek kicsit több ideje van, hisz például nem kell utazni. Előkerülnek a játékok. Akár kirakósnak, akár puzzle-nek hívod az apró darabos képkirakót, baromi jó móka. Van pár tippünk, hogy ász legyél benne!

1. Ne az 1000 darabossal kezdd!

Sokan azt gondolják, jó nagyot kell venni, mert azzal sokáig ellesznek. Ez nem feltétlen van így. Ha a kirakós túl nagy, az ember könnyen ráun és feladja, pláne ha még nincs nagy gyakorlata a játékban. Azt tanácsoljuk, kezdd egy 500-assal, mert az elég nagy ahhoz, hogy kihívást jelentsen, de nem annyira vészes, hogy félredobd. Ha ez a méret már jól megy, meg lehet próbálni a 750-es is. Az 1000 darabost tényleg csak a mániákusok kezdjék el.

2. Elsőre olyat válassz, amin sok szín van

A legjobb játékélményt az olyan kirakós adja, ami sok színből és jól elkülöníthető részekből áll. A színátmenetes vagy nagy egyszínű felületeket tartalmazó puzzle nagyon nehéz és könnyen idegesítővé válik. Ezeket csak haladóknak ajánljuk, ahogy a háromszögletű vagy köralakú kirakókat is.

3. Fordítsd fel az összes darabot

Minden kis darabkát a képes felével felfele érdemes fordítani, és egymástól kis távolságban letenni. Ehhez az kell, hogy az asztal, ahol a játék folyik elég nagy legyen. Ne sajnáld az időt, mert jelentősen megkönnyíted vele a saját dolgod a kirakás során. 

4. Először a külső részeket állítsd össze

Ez nagyon elterjedt taktika. A játékot úgy kezdjük, hogy minden olyan darabkát, aminek egyik oldala lapos - vagyis a szélen lesz a képen - különválasztunk a többitől. Ezután összeállítjuk a keretet, amit ki kell majd töltenünk. Ez segít abban is, hogy átlássuk a kép arányait, meg abban is, hogy pontosan megértsük, mekkora helyet foglal majd a puzzle.

5. Sorról sorra haladj befelé

A keret után a második sort érdemes kirakni, mert ezek a képnek jól megkülönböztethető részeit szokták mutatni. Folytasd ezt addig, ameddig csak lehet, haladj befelé soronként. Minél tovább jutsz így el, annál könnyebb dolgod lesz a maradékkal.

6. Részenként, szín vagy minta szerint menj tovább

Ha már nem megy a dolog soronként, akkor kezdd el csoportosítani a darabkákat. Szedd külön az összes falevelet, az összes vizet, sz összes sárgát satöbbi. Ezeket részenként kezdd összeállítani, majd találd meg a körülbelüli helyét a keretben, igyekezz hozzákapcsolni a már kész részekhez. Folyamatosan böngészd a dobozon látható kész képet, hogy mit hová kell tenned az egészen belül!

7. Ha úgy érzed, elakadtál: keresd a formát!

Érdemes magadban (vagy játszótársaddal közösen) elnevezni a különböző darabkákat: csorba, kiugró, sarkos, feles, ásós - a lényeg, hogy értsd meg, melyik mire utal, és használd ezeket a neveket a kereséskor. Ezzel megkönnyíted az agyad dolgát, vagyis: rááll a szemed az adott formára. Ha már csak nagyjából a harmada van hátra, a játék általában megnehezedik, ilyenkor érdemes formánként szétválogatni a darabkákat.

Nagyjából ennyi. A végére van még egy általános jó tanács, ami a keresztrejtvényre, az írásra és a matekházira is alkalmazható: ha teljesen elvesztél, csinálj mást, térj vissza később. Friss szem többet lát!

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.09

Pécsi kutatók találhattak a koronavírus ellen bevethető hatóanyagot

Hatalmas magyar siker lehet, ha tényleg az allergia elleni orrsprayben lévő hatóanyag lesz gyógyszer a koronavírus ellen.

  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.