Valószínű, hogy csak ők fogják túlélni az éghajlatváltozást

Valószínű, hogy csak ők fogják túlélni az éghajlatváltozást

Az egyik legfontosabb téma napjainkban az éghajlat- és klímaváltozás és az ezt körülölelő kérdés: vajon bárki túl fogja-e ezt élni? És, ha igen, kik azok? Kik vannak legjobban felkészülve a világot beborító válság túlélésére?

Talán a válaszon meg fogsz lepődni, mert valószínűleg nem az emberek azok, hanem az állatok.

"Nem hiszem, hogy emberek lesznek a túlélők. Sőt, azt gondolom, elég hamar el fogunk menni." - jelentette ki Julie Gray a BBC-nek. Julie a Sheffieldi Egyetem növényi molekuláris biológusa, aki elárulta a lapnak, hogy szerinte mely fajok maradnak fent, ha nem teszünk megfelelő lépéseket az éghajlatváltozással kapcsolatban.

Úgy véli, hogy még az innováció és az alkalmazkodóképesség lehetőségei sem garantálják a számunkra, hogy emberek is lesznek a túlélők között. Ennek az az egyik oka, hogy az emberek eléggé lassan szaporodnak: általában egyszerre csak egy gyermek - vagy ikrek esetében kettő, akár három - születik. Azon szervezetek, amelyek rövidebb idő alatt, több utódot tudnak a világra hozni, jobb esélyekkel indulnak a kihalás elkerülése érdekében. 

Elárulta a lapnak, hogy tisztában van azzal, hogy, amit mondd és gondol kissé zavarosnak tűnik, de nagyon nehéz és összetett feladat annak megvitatása, hogy mely fajok képesek egyáltalán bármit is túlélni. Jelenlegi kutatások azt bizonyítják, hogy az éghajlatváltozás következtében minden élőlény ki fog halni. Ezen statisztikák közül néhány valós, de annak ellenére, hogy a klímaváltozás súlyossága vitathatatlan, nem lehet pontosan tudni, hogy a hatások hogyan fogják érinteni a különböző fajokat, különösen a jövőben. 

Az előrejelzések módszerei folyamatosan fejlődnek, de az ilyen adatok, valamint a politikai történések kölcsönhatásai, az éghajlat változásai és az ökológiai hatások előrejelzései nincsenek kőbe vésve. 

A másik okként Julie az életformák alkalmazkodási képességét nevezi meg. Azokat az élőlényeket hozza fel példának, amelyek lassabban alkalmazkodnak az éghajlati változásokhoz, ilyenek például a hüllők és kétéltűek, vagy azon növények túlnyomó többsége, ami nem képes olyan gyorsan nőni, hogy lépést tarthasson a felmelegedéssel.

A jó hír az, hogy vannak olyan területek, amelyek viszonylag védettek az éghajlatváltozás következményeitől: például a mélytengeri kanyonok.

1. Noha a mélytengeri övezetek felmelegednek és csökken az oxigénkoncentráció, mégis az előrejelzések azt sugallják, hogy az ezeken a területeken élő állatoknak van esélyük a túlélésre.

2. A csótányok általában nem válogatják meg, hogy mit fogyasztanak el és mit nem. Éppen ez a széles étrend jelentheti azt - és a hasonló étrenddel rendelkező állatfajok számára: patkányok, madarak vagy mosómedvék -, hogy az éghajlatváltozás kevésbé lesz veszélyes a számukra. 

3. A szélsőséges környezetben, például a vulkáni forrásokban élő termofileket (hőigényű szervezeteket) szintén kevésbé érintik a felszíni hőmérsékleti változások - így talán ők is képesek lesznek túlélni. 

4. A túlélők sorába kategorizálták még be a tudósok a nem is olyan kicsi, de szinte elpusztíthatatlan tardigrádokat, közismert nevükön a vízi medvéket.

De az emberek egyelőre nincsenek sehol. Talán ránk nézve már nincs olyan sok remény, de még mindig van mit tenni!

Óvjuk a környezetünket, változtassuk a jövőnkért és cselekedjünk, mert eljött az ideje!

via

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.

  • 2020.06.29

Heller Ágnes emlékpark lesz Balatonfüreden

Magánszemélyek adományaiból felállított emlékkövet állítanak fel, és Heller Ágnes nevét viselő emlékparkot is avatnak a balatonfüredi zsidó temetőben - írta a hvg.hu.