Betart a Fidesz Budapestnek: Torzó maradhat az állatkerti pénznyelő

Betart a Fidesz Budapestnek: Torzó maradhat az állatkerti pénznyelő

Az Orbán-kormány úgy döntött, feláldozza az Állatkertben épülő Biodómot, csak hogy keresztbe tehessen Karácsony Gergelynek.

Az eredetileg 15,7 milliárdosra tervezett gigaprojekt eddig 44 milliárdba került az adófizetőknek, de mostanra 63 milliárdosra duzzasztotta a pénzpumpa.

Az átadás 2020 decemberére van kitűzve, de a csúszás garantált. Sőt még az is lehet, hogy félkész marad a hatalmas épület. A befejezéshez hiányzó 20 milliárd forintot a kormány nem hajlandó kifizetni, a felelősséget a fővárosra hárítja.

Budapest új vezetése kénytelen volt meghozni azt az elvi, ám nagyon is gyakorlatias döntést, hogy nem finanszírozza a fejlesztést, mivel a szűkre szabott fővárosi költségvetésből még a 3-as metró felújítását is nehéz kigazdálkodni. A Fidesz inkább hagyja bedőlni a tervet, hogy ezzel is szabotálja az ellenzéki városvezetést.

Ha a Biodóm elkészülne, akár Budapest összes hajléktalanját el lehetne szállásolni benne kellemesen nyárias miocén korabeli körülmények között. Igaz ennek költségei (kb. havi 1 milliárd) súlyosan meghaladják azt az összeget, amibe egy emberhez méltó hajléktalanellátási rendszer kerülne. A mikroklíma mesterséges fenntartása egy kisebb kerület áramfogyasztását igényli. Egy napi fenntartási költségéből egy két szobás lakáshoz lehetne juttatni egy rászoruló családot.

A Biodóm körül eddig is voltak meglepetések, de lehet, hogy újabb csontvázak esnek ki a szekrényből, ha nem egy újabb Fidesz-csicska kerül az állatkert gazdasági igazgatói pozíciójába. Egyelőre nem sokat tudni.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója bizonytalanul nyilatkozott: "két dolgot nem tudunk még: hogy mennyi lesz a bevétel és mennyi a kiadás".

Az előzetes költségszámítások láthatólag nem készültek el, de legalábbis elképesztő nagyságrendű tévedéseket tartalmaztak. A mostani számítások alapján az új létesítmény még akkor sem tudná kitermelni a fenntartási költségét sem, ha jelentősen megemelnék az állatkerti belépők árát és eltörölnék a kedvezményes gyerekjegyet.

Húszmilliárdos csontváz dőlhet rá Budapestre

Nemcsak az a kérdés, hogy miből fogják befejezni a fővárosi állatkert csodáját, hanem az is, miből fogják azt üzemeltetni. Az épület energiafelhasználása Budapest egyik kisebb kerületével vetekszik. Az elmúlt napokban pályázatot írt ki a Fővárosi Önkormányzat a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) gazdasági igazgatói posztjára.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.25

Hatmilliárdot biztosít a kormány a Lánchíd felújítására

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot - közölte a Miniszterelnökség államtitkára a Kossuth Rádióban.

  • 2020.05.19

Tarlós öröksége: baj van a felújított metrókkal

A segédüzemi invertert az alvázhoz rögzítő füleknél sorozatban repedések jelentkeznek, a BKV ideiglenesen drótkötéllel oldja meg a problémát - írta a Metróért Egyesület.

  • 2020.05.18

Mától megszűnik Budapesten a kijárási korlátozás

Látogathatók a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat.