Hány CT-t vehetnénk, ha nem stadionra szórnánk a pénzt?

Hány CT-t vehetnénk, ha nem stadionra szórnánk a pénzt?

A képalkotó diagnosztikai gépek költséges eszközök, akárcsak a stadionok. Csakhogy ezekkel évente tízezrek életét lehet megmenteni, amazok meg csak luxusberuházások.

Magyarországon tavaly 131 045 ember halt meg, ebből 32 586 daganatos megbetegedésben, azaz nagyjából minden negyedik ember rákban hal meg. A legtöbb rákfajta esetében igaz, hogy a korai diagnózis drámaian növeli a gyógyulás valószínűségét. Vagyis minél hamarabb derül ki, mi a baj, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre. Ezért a rákdiagnosztikában nagyon fontos szerepük van az úgynevezett képalkotó gépeknek. A legdrágább ilyen eszköz a PET-CT, 600 millió forintos árral, az MR-készülékek ára 300 millió forint körül van, egy CT pedig kábé 200 millióba kerül.

2010. óta a stadionok árából összesen 580 PET-CT vagy 1740 sima CT megvásárlására tellett volna.
Ezzel szemben ma Magyarországon nagyjából 110 CT üzemel összesen.
Vagyis a stadionok árából meg lehetett volna tizenötszörözni a számukat.

A CT leegyszerűsítve egy olyan berendezés, ami nagyon sok digitális röntgenképet készít, majd ezekből kiváló minőségű képet állít össze. A PET-CT különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben a szervek alaki elváltozásain túl a szövetek anyagcseréjéről is információt ad. Mivel a daganatok kialakulása során az anyagcsere megváltozása jellemzően megelőzi az anatómiai elváltozásokat, így ezzel a módszerrel a rosszindulatú daganatos elváltozások (és az áttétek is) hamarabb kimutathatók, mint más vizsgálatokkal. Ennyit a gépekről és jelentőségükről.

Most nézzük a stadionokat. Az új Puskás Stadion ára körülbelül 190 milliárd forint, amiből 950 darab sima vagy 310 darab PET-CT jönne ki. Nem rossz.

A 2010. óta épült budapesti stadionok közül a Groupama Aréna 14,7 milliárdba került, az MTK stadionja 7,25 milliárdba, a Honvéd pályájára 11 milliárd ment el, a Duna Aréna 46 milliárdba került. Eddig tehát összesen 269 milliárdnál tartunk, amiből 448 PET-CT-re vagy 1345 sima CT-re futná. Ez igen.

És akkor nézzük még meg a most betervezett beruházások költségét. Az új kézilabda-csarnok minimum 78 milliárdba kerül, a Déli sportlétesítményről még nincs pontos információ, de 1 milliárdot már elköltöttek rá, így mindösszesen 348 milliárd forint jön ki.

Vagyis a stadionok árából összesen 580 PET-CT vagy 1740 sima CT megvásárlására tellett volna. Ezzel szemben ma Magyarországon nagyjából 110 CT üzemel összesen. Vagyis a stadionok árából meg lehetett volna tizenötszörözni a számukat. Ez megmentett életek tízezreit jelentené, dehát a Fidesznek fontosabbak a látszatberuházások, mint az emberéletek.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.25

Hatmilliárdot biztosít a kormány a Lánchíd felújítására

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot - közölte a Miniszterelnökség államtitkára a Kossuth Rádióban.

  • 2020.05.19

Tarlós öröksége: baj van a felújított metrókkal

A segédüzemi invertert az alvázhoz rögzítő füleknél sorozatban repedések jelentkeznek, a BKV ideiglenesen drótkötéllel oldja meg a problémát - írta a Metróért Egyesület.

  • 2020.05.18

Mától megszűnik Budapesten a kijárási korlátozás

Látogathatók a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat.