Így bukta el Miskolc a BMW-t

Így bukta el Miskolc a BMW-t

A remények 2018 nyarán köddé váltak. Miskolc veszített, Debrecen pedig nyert.

Az elképzelés, hogy Kecskemét és Győr után itt is megvalósuljon egy munkahelyek ezreit létrehozó beruházás, korábban még egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek.

2012-re datálható az első, igazán komoly reménysugár, amikor a német gazdasági lapok arról írtak, hogy a BMW Miskolcot is vizsgálja, mint lehetséges helyszínt az új gyárához. Kriza Ákos leköszönő polgármester akkor úgy látta, minden feltétel adott egy ilyen jelentős beruházáshoz: mind a terület, mind a szakképzett munkaerő, a szakképzés, vagyis mindazon kritériumok megvannak, amelyek a befektetőnek szükségesek.

A bizakodás jelei

Ezután hosszú csend következett, majd 2018 tavaszán újra szárnyra keltek a pletykák, mégpedig egy „titkos kormányrendelet” miatt. A Népszava írta meg, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Miskolchoz közeli Hernádnémetinél létrehozandó ipari telephely kialakításával kapcsolatos hatósági ügyeket.

A Miskolccal közös projektben a felekkel titoktartási szerződést írattak alá, így ennél többet nem lehetett megtudni.

Sokaknak eszébe jutott viszont az is, hogy 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében egy ezerhektáros ipari park kialakítását jelentette be. Vagyis, ebből már többen arra következtettek, hogy akár a BMW is állhat mindezek hátterében.

A pofon

Néhány hónappal később azonban jött a feketeleves, július 31-én derült ki, hogy a német autógyár nem Miskolcot, hanem Debrecent választotta az új beruházása helyszínéül. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a nagy hírt, mármint a Debrecennek örömet jelentő nagy hírt.

Miskolc önkormányzata sietett gyorsan leszögezni, hogy a város az utolsó pillanatig versenyben volt.

Közleményük szerint örömmel tapasztalták, hogy a magas nemzetközi elvárásoknak, amelyek egy ilyen multiberuházáshoz szükségesek, Miskolc mindenben megfelelt. Egyet azonban kivéve. Ez az egy pedig éppen elég volt ahhoz, hogy a BMW máshol kezdje meg a munkát. A döntő indok – az önkormányzat közlése szerint – az volt, hogy a nemzetközi repülőteret a beruházók súlyponti feltételnek tartották, ez pedig Debrecen esetében adott volt.

A cég azzal indokolta a választását, hogy Debrecen infrastruktúrája, logisztikai kapcsolatai és a BMW meglévő beszállítói hálózatának elhelyezkedése miatt ideális helyszín az autógyártó csoport gyártókapacitásának bővítésére.

A környék szakképzett munkaereje szintén jelentős előny volt a helyszín kiválasztáskor, az ezer új gyári munkahely mellett egyébként számos új munkalehetőség lesz a beszállítóknál és egyéb szolgáltatóknál.

A lobbierő hiánya

Létezik azonban másféle értelmezés is. Varga Gergő, a DK térségi koordinátora például azt mondta a Népszavának, hogy a miskolci képviselők lobbiereje harmatgyenge, és olyan projekt előkészítésére költöttek el milliókat, amit végül elbukott a város.

Az MSZP-s Varga László a parlamentben kérdezte meg Orbán Viktortól, hogy ő próbálta-e a személyes kapcsolatait latba vetni Miskolc érdekében. A kormányfő a konkrét válasz helyett csak annyit mondott, hogy megérti, ha a magyar városok egymással versengenek a beruházásokért, de ebben az esetben nem Miskolc futott versenyt Debrecennel, hanem Magyarország Szlovákiával. (Korábban ugyanis szlovák városok is felmerültek lehetséges helyszínként.) Hozzátette: a kormány számára minden település egyformán fontos, több miskolci beruházás megvalósulásában segített személyesen.

A BMW egyébként több, mint egymilliárd euróért, vagyis több mint 320 milliárd forintért fejleszt majd Debrecenben, és már a beruházás elején több, mint ezer új munkahelyet hoz létre a hajdú-bihari megyeszékhelyre.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.03

Ne álljanak a sötét oldalra! - üzente Karácsony a képviselőknek

Orbánék költségvetésének nyilvánvaló politikai célja, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatiságot. Ez ellen szólalt fel Budapest főpolgármestere ellenzéki városvezetőkkel együtt. 

  • 2020.07.01

Dukán András: A Momentum tiltakozik a tűzijáték ellen

A Momentum határozati javaslattal lép fel a méregdrága tűzijáték ellen - jelentette ki Dukán András Ferenc, a párt csepeli képviselője. 

  • 2020.07.01

Tapló Tarlós kínosan mentegetőzik Orbán csicskamédiájánál

Tarlós még mindig hibát hibára halmoz. Ahelyett, hogy méltósággal viselte volna bukását, szánalmas vagdalózással próbálkozik.