Karácsony: bezárják a fővárosi játszótereket

Karácsony: bezárják a fővárosi játszótereket

Bezárják a budapesti játszótereket a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

A fővárosi operatív törzs ülése után Karácsony Gergely a Facebook-oldalán élőben közvetített videóban elmondta: az összes - zárható - fővárosi játszóteret lezárják, mert az ottani játékok lehetőséget biztosítanak a vírus terjedésére. Kérte, hogy a gyerekeket ne vigyék a játszóterekre.

A főpolgármester közölte azt is: a kerületekkel közös álláspontot képviselve a parkolást nem teszik ingyenessé, mert az rossz döntés lenne a járvánnyal szembeni védekezés szempontjából. Hiába van ugyanis kevesebb autó az utakon, a parkolóhelyeken ugyanannyi van, vagy akár több is a szokottnál - magyarázta Karácsony Gergely, hozzátéve: a lépéssel valódi káosz teremtődne, nem lenne lehetőség arra, hogy a közterületeket csak rövidebb ideig használják parkolásra, és ezzel nehezítenék az egészségi szolgáltatókat, valamint a közrendet fenntartók munkáját.

Ugyanakkor mérlegelik, hogy az egészségügyben vagy más, most különösen fontos közérdeket szolgáló dolgozóknak ingyenes parkolást biztosítsanak - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a buszokon és a trolikon - a sofőrök védelme érdekében - megszüntették az elsőajtós felszállást, és kordont is húztak, hogy a járművezetőket elválasszák az utasoktól.

Keddtől online regisztrációval könnyítik, és havi száz forintra csökkentették a MOL Bubi közbringarendszer használatát.

Csütörtök hajnaltól - mivel jelentős mértékben csökkent a tömegközlekedést használók aránya - a fővárosi közösségi közlekedés járatai átállnak a nyári iskolaszüneti menetrendre - közölte.

Karácsony Gergely azt mondta, a kerületi vezetőkkel egyeztetve az a benyomásuk, hogy "nem elégséges az információáramlás a központi kormányzat és az önkormányzatok között". Éppen ezért nem tud megnyugtató választ adni arra, hogy kapnak-e védőfelszerelést a kerületi egészségügyi és a szociális dolgozók - fűzte hozzá.

A főváros azt kéri, hogy biztosítsák ezeknek az embereknek a védőfelszereléseket - mondta.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt közölte: minden kerületben lesz egy olyan ügyeletes konyha, amely kiszolgálja az étkezésre szorulókat. Az igényeket a kerületi önkormányzatok, illetve a tankerületi vezetők mérik fel.

Mint mondta, elsősorban azokról a gyerekekről van szó, akik eddig is kedvezményes étkezésben részesültek az iskolákban. A főpolgármester-helyettes arra kérte a szülőket, hogy emiatt keressék az iskolaigazgatókat.

A főpolgármester-helyettes közölte azt is, hogy a fővárosi önkormányzat két cégének - rendészeti igazgatóság és kéményseprők - harminc autóját sofőrökkel együtt a kerületek rendelkezésére bocsátják, hogy így segítsenek az idősgondozásban.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.04

Akár napokat is várni kell annak, aki koronavírus-tesztet csináltatna

A HVG egyik olvasója több napos kálvária után tudott csak koronavírus-tesztet csináltatni. Pedig tünetei is voltak, és orvos írta elő a tesztet.

  • 2020.07.28

Romok és drogtanya a kőbányai polgármester lakóparkja mellett

Üszkös romok maradtak a tönkretett teniszakadémia helyén. Már csak a drogosok használják.

  • 2020.07.27

A belvárosi önkormányzatok hatalmas áldozatot hoztak a kiskereskedők megmentéséért

Budapest belső kerületei lemondtak a kisboltok bérleti díjáról, pedig nagy szükségük volna a bevételekre.