Nem fogod elhinni: ebben az 5 városban tovább élnél, mint Budapesten

Nem fogod elhinni: ebben az 5 városban tovább élnél, mint Budapesten

Budapesten a születéskor várható átlagos élettartam 77 év, a 2017-ben született nők 80, a férfiak 74 esztendeig élnek majd átlagban. Ez a magyar átlagnál ugyan jobb eredmény, de nemzetközi viszonylatban nem kifejezetten az. Ebben az 5 városban például tovább élnél, mint a magyar fővárosban.

1. Bécs, Ausztria

A magyarok számára mindig Bécs volt az egyik legfontosabb viszonyítási pont, és bizonyára mindenki emlékszik Lázár János rettentően kínos videójára, amiben azt akarta bebizonyítani, mennyire rossz hely az osztrák főváros. Nem sikerült. A tények sem támasztják ezt alá, hiszen Bécs a világ legélhetőbb városa, az emberek pedig tovább élnek ott, mint Budapesten: a férfiak 78, a nők 83 évig, vagyis a bécsi férfi 4, a bécsi hölgy 3 évet ver rá a budapestire.

2. Krakkó, Lengyelország

A lengyelekkel muszáj mindig összemérni magunkat, ez történelmileg és politikailag is igencsak meglapozott összehasonlítás. Krakkó ugyan nem főváros, de kulturális-turisztikai-gazdasági értelemben az egyik legfontosabb lengyel helység. A férfiak 77, a nők 83 évig élnek várhatóan, ami azt jelenti, hogy a hölgyek és a férfiak egyaránt 3 évet vernek a budapestiekre.

3. Bukarest, Románia

Viszonylag meglepő, hiszen Romániát a magyarok többsége jóval elmaradottabbnak tartja, mint amilyen valójában. A helyzet az, hogy a román főváros éppúgy előzi Budapestet várható élettartamban, mint az albán. A bukaresti emberek átlagosan egy évvel élnek hosszabb ideig, mint a budapestiek. 

 

4. Tirana, Albánia

Albánia az Európai Unió legszegényebb országa, ha a bruttó hazai terméket (GDP) vesszük alapul. Várható élettartamban azonban korántsem áll olyan rosszul. Budapestet mindenesetre megelőzi, mégpedig átlagosan másfél évvel élnek tovább a tiranaiak, mint a magyar fővárosban élők. Érdekesség egyébként, hogy itt jóval kisebb a nők és a férfiak közti különbség, mindössze 4 év, míg a magyar fővárosban 6.

5. Brüsszel, Belgium és az EU

Orbán Viktor ugyan mindig meg akarja állítani Brüsszelt, de ezt a harcot a várható élettartam terén mindenképpen elbukja. A Fidesz által a pokol sokadik bugyraként tálalt városban több mint 4 évvel tovább élnek az emberek, mint Orbán és Tarlós Budapestjén. A férfiak Brüsszelben 78,5, a nők majdnem 84 évig élnek. Ezt üzeni Brüsszel a Fidesznek.

  

Üzenet...

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.25

Hatmilliárdot biztosít a kormány a Lánchíd felújítására

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot - közölte a Miniszterelnökség államtitkára a Kossuth Rádióban.

  • 2020.05.19

Tarlós öröksége: baj van a felújított metrókkal

A segédüzemi invertert az alvázhoz rögzítő füleknél sorozatban repedések jelentkeznek, a BKV ideiglenesen drótkötéllel oldja meg a problémát - írta a Metróért Egyesület.

  • 2020.05.18

Mától megszűnik Budapesten a kijárási korlátozás

Látogathatók a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat.