Szmogriadó van Budapesten

Szmogriadó van Budapesten

Karácsony Gergely egy enyhébb, tájékoztató jellegű fokozatot rendelt el, miután az elmúlt két napban három mértkében meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a budapesti mérőállomásokon szálló por légszennyezettségi szintje. 

Vélhetően a mai nap folyamán is a határérték közelében lesz a szálló por koncentrációja, változás pedig csak szombaton várható.

A Főpolgármesteri Hivatal hajnalban adta ki a közleményt, amiben az áll, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a főváros polgármestere a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el. Arra kérik a Budapesten közlekedőket, hogy amennyiben tehetik, csökkentsék a fa-, szén- és olajtüzelésű kályhák használatát, az autó helyett pedig válasszák a tömegközlekedést. Ezeken felül pedig szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a vonatkozó jogszabály szerint:

"hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos."

A tájékoztatási küszöbérték feletti szálló por koncentrációja esetén a gyermekek, betegek és idős emberek kerüljék a szellőztetést és ne tartózkódjanak a szabadban. 

Amennyiben a jelenlegi helyzet súlyosbodna, riasztási fokozat fog életbe lépni és a budapesti forgalomkorlátozó rendelkezések minden nap egészen reggel hat órától este tíz óráig tartanak majd. 

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.25

Hatmilliárdot biztosít a kormány a Lánchíd felújítására

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot - közölte a Miniszterelnökség államtitkára a Kossuth Rádióban.

  • 2020.05.19

Tarlós öröksége: baj van a felújított metrókkal

A segédüzemi invertert az alvázhoz rögzítő füleknél sorozatban repedések jelentkeznek, a BKV ideiglenesen drótkötéllel oldja meg a problémát - írta a Metróért Egyesület.

  • 2020.05.18

Mától megszűnik Budapesten a kijárási korlátozás

Látogathatók a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat.