Szmogriadó van Budapesten

Szmogriadó van Budapesten

Karácsony Gergely egy enyhébb, tájékoztató jellegű fokozatot rendelt el, miután az elmúlt két napban három mértkében meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a budapesti mérőállomásokon szálló por légszennyezettségi szintje. 

Vélhetően a mai nap folyamán is a határérték közelében lesz a szálló por koncentrációja, változás pedig csak szombaton várható.

A Főpolgármesteri Hivatal hajnalban adta ki a közleményt, amiben az áll, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a főváros polgármestere a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el. Arra kérik a Budapesten közlekedőket, hogy amennyiben tehetik, csökkentsék a fa-, szén- és olajtüzelésű kályhák használatát, az autó helyett pedig válasszák a tömegközlekedést. Ezeken felül pedig szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a vonatkozó jogszabály szerint:

"hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos."

A tájékoztatási küszöbérték feletti szálló por koncentrációja esetén a gyermekek, betegek és idős emberek kerüljék a szellőztetést és ne tartózkódjanak a szabadban. 

Amennyiben a jelenlegi helyzet súlyosbodna, riasztási fokozat fog életbe lépni és a budapesti forgalomkorlátozó rendelkezések minden nap egészen reggel hat órától este tíz óráig tartanak majd. 

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.04

Akár napokat is várni kell annak, aki koronavírus-tesztet csináltatna

A HVG egyik olvasója több napos kálvária után tudott csak koronavírus-tesztet csináltatni. Pedig tünetei is voltak, és orvos írta elő a tesztet.

  • 2020.07.28

Romok és drogtanya a kőbányai polgármester lakóparkja mellett

Üszkös romok maradtak a tönkretett teniszakadémia helyén. Már csak a drogosok használják.

  • 2020.07.27

A belvárosi önkormányzatok hatalmas áldozatot hoztak a kiskereskedők megmentéséért

Budapest belső kerületei lemondtak a kisboltok bérleti díjáról, pedig nagy szükségük volna a bevételekre.