Városháza: Patkánymentesíteni kell Budapestet

Városháza: Patkánymentesíteni kell Budapestet

A Főpolgármesteri Hivatal szeretné megváltoztatni a korábbi városvezetés által behozott pazarló és hatástalan patkányirtási rendszert. Valódi közbeszerzést fognak indítani.

Budapest évtizedeken át híres volt arról, hogy Európa kevés patkánymentes fővárosához tartozik. Ezt az áldott állapot nem sokkal a Fidesz hatalomra jutása után megváltozott.

A Tarlós által bevezetett új irtási rendszer miatt szaporodtak el a patkányok a fővárosban.

Évente 300 millióba kerül Budapestnek az értelmetlen patkányirtási rendszer. Az a probléma vele, hogy nem megelőző jellegű, hanem csak a patkányok elszaporodására reagál, utólag. A rendszer bejelentés alapján működik, így csak akkor lépnek akcióba, ha valahol már patkányprobléma van. Ez a rendszer még a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásai szerint sem jó.

A Főpolgármesteri Hivatal több tucat árajánlatot kért be újfajta patkánymentesítési megoldásokra. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott az Indexnek Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes.

Új módszertannal, egyfajta proaktív irtási szisztémát szeretnénk kialakítani, ennek a szükséges költségvetési és jogi lehetőségeit elkezdtük előkészíteni, már a júniusi fővárosi közgyűlésen napirenden lesz majd egy idevágó javaslatunk.

A módszerváltást akadályozza, hogy a korábbi fideszes városvezetés által az RNBH Konzorciummal 2018-ban aláírt szerződés még érvényben van. Ha egy jobb megoldást kínáló cég nyeri meg a közbeszerzést, akkor is csak a később, a szerződés lejárta után láthatnak munkához.

Az RNBH Konzorcium egyébként egy azóta a bíróság által is hibásnak minősített eljárásban nyerte meg a fővárosi patkányirtást.

Minden esetre az egyértelmű, hogy munkájukat nem végzik jól. Ellenőrzésüket a kormány irányítása alatt működő Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi, de még így is siralmasak a nyilvánosságra hozott statisztikák. Egyértelmű, hogy nem tudják teljesíteni a korábbi patkánymentesség fenntartását. Rengeteg a lakossági bejelentés is. Egyik olvasónk is jelezte, hogy náluk a kertben a lehullott gyümölcsből falatozott egy szemtelen patkány.

Reméljük, az új, ellenzéki városvezetés által kiírt valódi közbeszerzési eljárásban egy olyan cég nyer, amelyik vissza tudja állítani az egy európai fővároshoz méltó állapotokat.

 Via.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.03

Ne álljanak a sötét oldalra! - üzente Karácsony a képviselőknek

Orbánék költségvetésének nyilvánvaló politikai célja, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatiságot. Ez ellen szólalt fel Budapest főpolgármestere ellenzéki városvezetőkkel együtt. 

  • 2020.07.01

Dukán András: A Momentum tiltakozik a tűzijáték ellen

A Momentum határozati javaslattal lép fel a méregdrága tűzijáték ellen - jelentette ki Dukán András Ferenc, a párt csepeli képviselője. 

  • 2020.07.01

Tapló Tarlós kínosan mentegetőzik Orbán csicskamédiájánál

Tarlós még mindig hibát hibára halmoz. Ahelyett, hogy méltósággal viselte volna bukását, szánalmas vagdalózással próbálkozik.