5 dolog, amivel egy nyugdíjas spórolni tud

5 dolog, amivel egy nyugdíjas spórolni tud

Hol vannak már azok az elképzelések, amikor azt gondolhattuk, hogy nyugdíjasnak lenni jó, hiszen addig alszol, ameddig akarsz, nem kell dolgoznod, van időd utazni és végre azt csinálsz, amit akarsz.

2019-ben ez már nem így működik. Legalábbis Magyarországon biztosan nem. 

Az állami nyugdíj sokszor még arra sem elég, hogy befizessék a számlákat és megtöltsék a hűtőt. Szórakozás? Arról inkább ne is beszéljünk. Az alábbi öt ponttal szeretnénk segíteni azoknak az idős embereknek, akik nehéz körülmények között, hónapról hónapra élnek. Tudjuk, hogy a mai nyugdíj mellett nehéz ilyet beiktatni, de soha nem árt némi pénzt félre tenni, hiszen ezáltal magasabb nyugdíjkiegészítést érhetnek el. 

1. Az úgynevezett "luxuskiadások" elengedése vagy csökkentése

Minden harmadik ember dohányzik Magyarországon, így elég jelentős részét a nyugdíjasok teszik ki. Egy doboz cigaretta ára körülbelül ezer forint, ha minden nap el is szívnak ennyit, akkor az havi 30000 forint költséget jelent. Nem csupán a leszokással takaríthatnak meg némi összeget, de akkor is, ha a felére csökkentik a napi adagot. Lám, máris ott van 15000/hó a zsebükben.

Mindenkinek van egy kedvenc helye, ahol megissza a napi kávéját, egy kedvenc csokoládéja, amit minden nap elfogyaszt vagy éppen egy kedvenc itala, amit minden nap megvásárol: és hirtelen újabb napi 500 forint körüli összeggel számolhatnak. Ez egy hónapban, máris 15000 forint. Ha csak heti pár alkalomra sűrítenék a plusz költségeiket, akkor újabb 7-8000 forintot lehetne a malacperselybe dobni.

2. Ha Karácsony Gergelyre szavaz

A változáshoz cselekedni kell, Karácsony pedig október 13-ától számos olyan tervet szeretne megvalósítani, ami az idősek és nyugdíjasok érdekeit képviseli. Budapest kerületeivel közösen ugyanis szeretné bevezetni a 20 ezer forintos fővárosi fűtési támogatást és minden eddiginél többet tervez költeni a szociális kiadásokra.

3. Gyorséttermek és éttermek kerülése

Sokszor előfordul, hogy egy nyugdíjasnak nincsen kedve vagy energiája főzni, illetve elmenni a boltba bevásárolni, ezért vagy ételt rendel vagy egy étteremben eszik, ami alkalmanként legalább 1500 forint. Ha azonban megfelelően válogatják össze a szükséges alapanyagokat, akkor sokkal olcsóbban jön ki, mint a készételek. Egy hónapban ezzel akár 5 és 10 ezer forint között is megtakaríthatnak.

4. Nagybevásárlás és kiszerelések

Sokkal hatékonyabb, ha heti egy nagybevásárlást tartanak, mintsem minden nap beugranak valamiért a helyi közértbe, ilyenkor ugyanis nagy a kísértés, hogy valami, amire alapvetően nincs is szükségük megtetszik és felesleges kiadásokba bocsájtkoznak.

A kiszerelésekkel is jócskán spórolhatnak, ha nem egy üveg vizet, hanem egy egész pakkot vagy nem egy doboz konzervet, hanem egy nagyobb csomagolást választanak. Plusz érdemes figyelni és kivárni az akciókat, amik segítségével 5-10 százalékot is lefaraghatnak a végösszegből.

5. Tervezés

Általános és elég rossz szokása mindannyiunknak, hogy sok olyan dolgot vásárolunk meg, aminek nem is vesszük hasznát, csak felhalmozódik a ruhásszekrényben vagy a kamrában. Azonban nagyon fontos, hogy praktikusak legyünk és igyekezzünk olyan dolgokat vásárolni, amikre valóban szükségünk van vagy többször, több dologra is használhatjuk. A spórolást is meg kell tervezni és érdemes vezetni a folyamatot, mert akkor lesz igazán hatékony.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.04.02

Karácsony: a polgármesterek közös tiltakozása miatt hátrált meg a kormány

Az önkormányzatok nagy munkát végeznek a védekezésben, ehhez támogatásra és nem gyámságra van szükségük - írta közösségi oldalán a főpolgármester.

  • 2020.03.30

Karácsony: nagyvonalú és nemes gesztus Soros adománya

Jó lenne, ha ezt az adományt kicsinyes és méltatlan félremagyarázások helyett mindenki annak látná, ami: egy nagyvonalú és nemes gesztusnak, érdemi segítségnek - tette helyre a fanyalgókat Karácsony Gergely főpolgármester.

  • 2020.03.27

Dorosz Dávid: évekre átalakulhat az életünk

Budapest főpolgármester-helyettese sötét ám egyáltalán nem irreális jövőképet vázol elénk. Szerinte minden azon múlik, hogy mit lépünk most. És a választott vezetőinken.