A Fővárosi Közgyűlés jövő kedden tartja alakuló ülését

A Fővárosi Közgyűlés jövő kedden tartja alakuló ülését

Jövő kedden tartja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés, a testület napirendjén tizenöt előterjesztés szerepel.

Karácsony Gergely főpolgármester - a budapest.hu oldalon kedden közzétett meghívó szerint - tizenöt javaslatot terjeszt a közgyűlés elé. A napirendi pontok közül kettőnél már megismerhető az előterjesztés, a további tizenhármat később hozzák nyilvánosságra.

Karácsony Gergely módosítani javasolja a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz), valamint a kapcsolódó fővárosi közgyűlési rendeleteket. A javaslathoz mellékelt előzetes hatásvizsgálat szerint az szmsz-módosítás révén a döntéshozatali eljárások "átláthatósága, felgyorsulása és hatékonyság-növekedés, továbbá ezekkel összefüggésben költségcsökkenés várható".

A tervezett módosítások között szerepel, hogy az eddigiekkel ellentétben a főpolgármester sürgősségi indítvánnyal a közgyűlés elé terjeszthet önkormányzati rendelettervezetet.

A tervezet rendelkezik arról, hogy a képviselők "legalább két tagból álló képviselőcsoportot alakíthatnak"; erre az előző közgyűlés idején nem volt lehetőség. A képviselőcsoportok működési feltételeit a költségvetési keretéből biztosítanák.

 A módosítás szerint klímavédelmi és környezetvédelmi bizottságot hoznának létre, valamint megszüntetnék a városigazgatói posztot.

Karácsony Gergely egy másik előterjesztésében arra tesz javaslatot, hogy elődje, Tarlós István végkielégítését a duplájára emeljék tekintettel arra, hogy Tarlós István kilenc évig töltötte be a főpolgármesteri tisztséget.

Az ülésen tárgyalhatnak majd az "Ezaminimum!" antikorrupciós minimumprogram megvalósításáról, a Római-part területére vonatkozó változtatási tilalomról, a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács létrehozásáról, a "rabszolgatörvény" alkalmazásának kizárásáról, a klímavészhelyzetről, az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztéséről és a városligeti fejlesztéseket érintő javaslatokról.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.27

Dorosz Dávid: évekre átalakulhat az életünk

Budapest főpolgármester-helyettese sötét ám egyáltalán nem irreális jövőképet vázol elénk. Szerinte minden azon múlik, hogy mit lépünk most. És a választott vezetőinken.

  • 2020.03.26

A BKK menetrendje alkalmazkodik a járványhelyzethez

Április 1-től új, a csökkenő utasszámhoz igazodó menetrend lép életbe a budapesti tömegközlekedésben. Ennek a szombati menetrend lesz az alapja. 

  • 2020.03.25

Karácsony: csak a többség által támogatott döntéseket hozok meg

Karácsony Gergely a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva csak olyan döntéseket hoz meg, amelyeket a testület többsége támogat. A főpolgármester ezt szerdán közölte a Facebook-oldalán közzétett videójában.