A hajléktalanok krízisellátásának javításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés

A hajléktalanok krízisellátásának javításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés

A hajléktalan emberek téli, úgynevezett krízisellátásának javítását célzó intézkedésekről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés, amely a többletfeladatok biztosítására 47 millió forintot különített el.

A testület egyhangúlag támogatta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, és felkérte, hogy az ellátásban részt vevő intézményekkel és szervezetekkel együttműködésben tegyen hathatós lépéseket az éjjeli menedékhelyek élősködőmentesítése, akadálymentesítése, az aktív lábadozó helyek számának bővítése és az úgynevezett alacsonyküszöbű helyek (ilyenek a nappali melegedők) biztosítása érdekében.

A közgyűlés felkérte Karácsony Gergelyt, hogy kezdeményezzen együttműködést a kerületi önkormányzatokkal a hajléktalanná válás megelőzéséről szóló közös fővárosi stratégia megalkotására. Továbbá ennek keretei között a helyi rendeletek olyan módosításaira, amelyek már a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt biztosítják az elhelyezés nélküli kilakoltatások elkerülését és a hajléktalanná válás megelőzésére vonatkozó törvényi kötelezettség teljesítését.

A főpolgármester egyeztetést kezdeményez a közműcégekkel a fűtéshez használt energiaszolgáltatásból való kikapcsolás megelőzése érdekében, a budapesti rendőrfőkapitánnyal a kihűléses halálesetek hatékonyabb megelőzése érdekében, valamint az Országos Mentőszolgálat vezetőjével a hajléktalan emberek "életmentő egészségügyi ellátásának megfelelő biztosításával, valamint ennek a közterületen élő hajléktalan emberek szociális ellátásával való összehangolásával" kapcsolatban.

A főváros hajléktalanügyi stratégiája felülvizsgálatra szorul, ez jövőre esedékes. A közterületi hajléktalanság csökkentése szempontjából nem a férőhelyek mennyisége, hanem a minősége a legsúlyosabb probléma, például az olyan férőhelyek hiánya, amelyek lehetővé teszik az eltérő szükségletű hajléktalan emberek megfelelő elhelyezését - olvasható a megszavazott előterjesztésben.

A vitában a Fidesz-KDNP-frakció képviselői elfogadhatatlannak és nonszensznek nevezték, hogy az idősotthonok várólistás helyeire hajléktalanokat juttassanak be, és kérték a főpolgármestert, hogy vonja vissza ezen javaslatát.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester azt mondta, hogy a főpolgármester javaslata jórészt nem tartalmaz újdonságokat, a kerületek eddig is egyeztettek az érintett szervekkel és szervezetekkel együtt végezték munkájukat a probléma orvosolása érdekében.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester arról beszélt, megdöbbenéssel áll a javaslat előtt, hiszen az idősotthonokba való bekerüléshez jelentős összeg szükséges és várólista is van, továbbá az otthonok lakói és az ott dolgozók sincsenek felkészülve hajléktalan emberek fogadására. Kiemelte: a javaslat is elismeri, hogy a hajléktalanok számára elegendő hely áll rendelkezésre a számukra fenntartott intézményekben, továbbá a kerületek és a főváros eddig is megtett mindent, hogy a hajléktalanellátás megfelelő szintű legyen.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) XXII. kerületi polgármester jó iránynak nevezte, hogy megkülönböztetett figyelemmel foglalkozzanak a hajléktalan emberekkel, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az idősotthonokban sem a szakmai, sem a műszaki feltételek nem állnak rendelkezésre a fogadásukra.

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) szerint teljes megtévesztés azt a látszatot kelteni, hogy egy új koncepciót vázol fel a javaslat. Közölte, a többletforrás biztosításával egyetértenek, és szerinte is fontos egy közös átfogó koncepció kialakítása.

Pikó András független józsefvárosi polgármester közölte, támogatja az előterjesztést, amely segíteni fogja, hogy az új szociálpolitikai megközelítés megvalósulhasson, valamint hangsúlyozta egy hosszú távú stratégia kidolgozásának fontosságát.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester szerint a javaslat régi adóssága a fővárosi önkormányzatnak. Azt mondta, tetszik neki, hogy végre nem hajléktalanokról, hanem emberekről beszélnek a probléma kapcsán. A hajléktalanság nem személyes probléma, hanem az egész országot sújtó lakhatási válság esete - jelentette ki.

Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester helyes irányba tett lépésnek nevezte a javaslatot, és hangsúlyozta azt is, hogy a probléma gyökeréhez kell nyúlni, nem tűzoltásra van szükség. Szerinte a idősotthonok ügyében félreértés van, végletesen értik, hogy valaki hajléktalan, miközben lehet, hogy az érintett ember nemrég vesztette el az otthonát. "Ne úgy tekintsék, hogy valami rémséget kell beköltöztetni" - fogalmazott Horváth Csaba.

Niedermüller Péter (DK) VII. kerületi polgármester a legfontosabb feladatnak a közös átfogó koncepciót kialakítását jelölte meg.

Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester a kormányoldali képviselők felszólalására reagálva megjegyezte, hogy a Fidesz-KDNP kormányzása idején kriminalizálták a hajléktalanságot.

Karácsony Gergely elmondta: az idősotthonokra vonatkozó javaslat csupán a szabad helyek felméréséről szólna, semmiféle várólistát nem akarnak meghosszabbítani, és kiemelte, hogy a hajléktalan emberek annyiban különböznek a többiektől, hogy nincs otthonuk.

A képviselők végül külön szavazással - 11 igennel, 20 nem ellenében, egy tartózkodás mellett - nem támogatták az előterjesztésnek ezt a pontját, amely szerint felmérték volna, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban a télen soron kívül hány helyre tudnának idős, gondozandó hajléktalan embereket befogadni.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.16

Karácsony: az önkormányzatok erejükön felül küzdenek a járvány ellen

A kormánytól is ezt várná el Budapest szociáldemokrata főpolgármestere.

  • 2020.09.15

Budapest több pontján maszkokat osztanak a BKK önkéntesei

A Budapesti Közlekedési Központ szeptember 15-től egyszer használatos orvosi maszkokkal segíti az utazási szabályok betartását. Maszk nélkül ugyanis tilos utazni.

  • 2020.09.13

Karácsony: gyerekként én is szerettem a számháborút, de most más időket élünk

A főpolgármester közölte: a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye.