A miskolci tanítónő, aki készségesen segít a digitális oktatás nehézségeiben

A miskolci tanítónő, aki készségesen segít a digitális oktatás nehézségeiben

Az oktatási rendszert továbbra is működtetni kell, hiszen a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget. Az iskoláknak és pedagógusoknak pedig muszáj alkalmazkodniuk a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzethez. Még akkor is, ha ez bizony sok esetben nagyon nehéz.

A tanár szerepe az oktatásban felettébb komplex.

Egyszerre kell az információforrásnak, a tudás átadójának és a különféle kompetenciák fejlesztőjének a feladatát ellátnia, illetve a diák önálló tanulását támogató motiváló, irányító, tutor szerepét betöltenie. A járvány okozta egészségügyi veszélyhelyzet azonban egy olyan szituációt idézett elő, amelyben a pedagógusoknak nincsen lehetőségük a közvetlen és személyes kontaktot fenntartani a tanulókkal. 

Így értelemszerűen, sokkal inkább a tutor szerepe válik hangsúlyossá. 

Tehát a tanárnak támogatnia kell a diák önálló tanulását, információ-felkutatását és -feldolgozását. A lehetőségeikhez mérten kell motiválni őket a tanulásban, az infokommunikációs eszközök segítségével, hogy távolról, online is megfelelően tudják őket oktatni. Ebben a formában kell meghatározni számukra a feldolgozandó tananyagrészeket és a számonkérés vagy a beszámolás módját.

A kialakult helyzet általi új munkarend igazán komoly kihívás a tanárok és az oktatás számára egyaránt.

Sokan pesszimistán állnak a körülményekhez, de szerencsére többen vannak, akik igyekeznek úgy felfogni, mint a magyar oktatást ért legnagyobb innovációs lehetőségét. Ilyen Lászlóné Üveges Marianna tanítónő is, aki a Bársony János Általános Iskola Marianna nénije. 

A kisiskolások számára létrehozott nyilvános Facebook-oldalon próbál segítséget nyújtani a gyerkőcök és szüleik számára, hogy gördülékenyen folytatódjon a munakrend ebben a mindenki számára ismeretlen helyzetben.

Értesítette őket, amint elkezdődött a tananyagok feltöltése az iskola oldalára, és felajánlotta segítségét a KRÉTA működésével kapcsolatban is. Ugyanitt jelzi, ha valakitől nem érkezett meg a házifeladat, vagy azt, ha felerültek a feladatok a honlapra.

Sok-sok ilyen tanár és tanító van. Ha te is ismersz ilyet, oszd meg velünk a történetedet, hogy mi megmutathassuk azt a nagyérdeműnek!

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.29

Karácsony Gergely is megemlékezett a Hableány katasztrófájáról

A hajóbaleset egy éves évfordulóján a főpolgármester, a külügyminiszter és a dél-koreai nagykövet együtt látogatott a Duna-partra.

  • 2020.05.29

Karácsony köszönetet mondott a hős állatmentőknek

Budapest főpolgármestere odafigyel a legkiszolgáltatottabbakra is. Az állatvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

  • 2020.05.28

Szeptember végéig hétvégente a gyalogosoké lesz a pesti alsó rakpart

A tervek szerint szeptember végéig minden hétvégén a gyalogosoké lesz a pesti alsó rakpart - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.