Csongrád megye neve a Trianon 100. évfordulóján megváltozik

Csongrád megye neve a Trianon 100. évfordulóján megváltozik

Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden jelentette be, hogy a Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz.

A megye lakosainak nincsen semmi teendőjük a névváltozással kapcsolatban. 

A megyei kormányhivatal honlapja és elektronikus levelezési címe nem változik meg, a hatóságok bélyegezőit, a névjegykártyákat lecserélik, ez összességében egy-két millió forintos költséggel jár - olvasható az Index oldalán.

Trianon igazságtalan békediktátuma száz évvel ezelőtt mély sebet ejtett hazánkon, mely talán soha nem fog begyógyulni. Bár a végleges felépülés nem jöhet el számunkra, de némi gyógyírt jelenthet – legalábbis nekünk Csongrád megyeieknek –, hogy Trianon századik évfordulóján szűkebb otthonunk neve immár Csongrád-Csanád megye lesz. A döntés történelmileg indokolható, eszmeileg pedig érthető, hiszen a Trianonban szétszakított Magyarország egyesítésének és összefogásának vágyát szimbolizálja.

A döntést már 2017-ben meghozta a parlament.

A javaslatot még Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán együttesen nyújtotta be. Előbbi korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, amiért a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben a mai napig csanádi identitás él.

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.03

Újabb lépés az emberségesebb Budapest felé

Budapest főpolgármester-helyettese ivókutatakat adott át az M3-as metró állomásain. 

  • 2020.07.02

Karácsony: Újraindul a Fővárosi Lakásrezsi Támogatás

Budapestnek végre olyan politikus áll az élén, aki nemcsak ígérget a kampányban, de betartja a szavát és tényleg azoknak az érdekét nézi, akik megválasztották: Karácsony Gergely!

  • 2020.07.01

Mélyen vallásos életet élt Szijjártóék pedofil nagykövete, egy év felfüggesztettel megúszta

A bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaleta Gábort.