Karácsony: Budapestet ki kell venni a NER fogságából

Karácsony: Budapestet ki kell venni a NER fogságából

Budapest NERtelenítését ígéri Karácsony Gergely az önkormányzati választás után. A főpolgármester-jelölt öt pontban foglalta össze az erről szóló elképzeléseit.

A politikus egy csütörtöki, a Karmelita kolostor előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a fővárost ki kell venni "a NER fogságából".

A Nemzeti Együttműködés Rendszere ugyanis se nem nemzeti, se nem együttműködő, de elég szilárd rendszernek tűnik, ami korrupcióból, cinizmusból, az emberek félrevezetéséből áll - fogalmazott.

Karácsony Gergely elképzelései közül elsőként az ötszáz millió forintnál értékesebb ingatlanok tulajdonosaira kivetendő adót említette. Hangsúlyozta, nem általános ingatlanadóban gondolkodik, csak a nagy vagyonokat akarja adóztatni ezen a módon.

Bejelentette, hogy megválasztása után kitiltja Budapest területéről a Lokál című ingyenes napilapot. Az újság helyett egy új, ingyenes, pártsemleges, önkormányzati lapot akarnak kiadni - tette hozzá.

A politikus a legszigorúbb átláthatósági intézkedések bevezetését ígérte, amelyek keretében az elmúlt öt év minden önkormányzati szerződését nyilvánosságra akarja hozni. Hozzátette, ez nemcsak a fővárosi önkormányzatra, de az önkormányzati cégek szerződéseire is vonatkozik.

Elmondta, hogy pert indítanak a 3-as metró "felújításnak nevezett" szerződése miatt, miután a beruházás "valójában valószínűleg inkább metrókocsi vásárlásnak" minősül. Nem lenne baj, ha a főváros új járműveket vett volna, de olyan kocsikat vásárolt, amelyeket már Moszkvában sem sikerült eladni, pedig ebből a pénzből korszerű szerelvényeket is be lehetett volna szerezni - jelentette ki. Kiemelte, hogy a felújítással megbízott cég nyilvánvalóan hibásan teljesítette a szerződésben foglaltakat, a fővárosnak ezért nagyon komoly kötbérigénye.

Végül arra is kitért, hogy társadalmi vitát indítanak egy úgynevezett Budapest alkotmányról. Ma Magyarországnak nincsen alkotmánya, csak egy olyan alaptörvénye, amit még azok sem tisztelnek, akik megszavazták - fogalmazott.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum volt főpolgármester-jelöltje támogatta, hogy a fővárosi és kerületi önkormányzatok minden korábbinál átláthatóbban működjenek. A politikus elmondta, pártja szeretné elérni, hogy a lakosságnak a jelenleginél nagyobb befolyása legyen a döntéshozatalokra.

 

Dobrev Klára, az EP alelnöke arról beszélt, hogy az embereknek elegük van azokból a polgármesterekből, akiket a Fidesz pártközpontja "dróton rángat". Úgy fogalmazott: amikor az európai közösség elveszi majd a kormánytól az uniós források elosztásának jogát, akkor az ellenzék kötelessége lesz lehetővé tenni, hogy az önkormányzatok, a civil szervezetek és a kutatóintézetek közvetlenül pályázhassanak ezekre a pénzekre.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.04

Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Itt a szezon, ilyenkor rendszeresen maradunk egy befőttes üvegnyi kovászos uborka lével, ami aranyat ér. 

  • 2020.07.04

Karácsony Gergely: a Lánchídon nem lesz tűzijáték!

A főpolgármester ismét egyértelművé tette, hogy nem engedi Orbánéknak, hogy rakétákkal pakolják tele a hidat. Azt is megismételte: a Lánchíd felújítását mindenképp elvégzi Budapest.

  • 2020.07.03

Újabb lépés az emberségesebb Budapest felé

Budapest főpolgármester-helyettese ivókutatakat adott át az M3-as metró állomásain.