Karácsony Gergely is megemlékezett a Hableány katasztrófájáról

Karácsony Gergely is megemlékezett a Hableány katasztrófájáról

A hajóbaleset egy éves évfordulóján a főpolgármester, a külügyminiszter és a dél-koreai nagykövet együtt látogatott a Duna-partra.

Pontosan egy évvel ezelőtt, május 29-én 21 óra 15 perckor történt a szörnyű tragédia, ami 28 ember életébe került. Emberi mulasztásból kifolyólag egy hatalmas szállodahajó nekiment a Hableány nevű kis sétahajónak. A Hableány pillanatok alatt elsüllyedt. Erre emlékeztek ma a Margit híd pesti hídfőjénél.

A megemlékezésen jelen volt Karácsony Gergely, főpolgármester, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Csoe Kju-szik dél-koreai nagykövet.

Karácsony Gergely szerint a legigazságtalanabb ebben a tragédiában, hogy hiába bűnhődnek meg az okozói, az az áldozatokat már nem hozza vissza.

Nincs az a bírósági döntés, amely visszahozhatná az ártatlan emberéleteket. Nincs annyi év letöltött börtön, amely vigasztalással szolgálna ebben a szörnyű helyzetben” - mondta a főpolgármester.
 Karácsony Gergely az esetből tanulva újra akarná szabályozni a dunai hajóforgalmat.

 

"A főváros mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a hatáskörében a szükséges lépéseket meglépje. A nyilvánvaló emberi figyelmetlenség és a vétség mellett ugyanis felül kell vizsgálnunk a hajós forgalomra vonatkozó szabályokat is."

Szíjjártó Péter is tartott beszédet. Felidézte az egy évvel ezelőtt történteket és megköszönte a mentésben részvevő szakemberek segítségét. Szerinte a közös tragédia és a gyász összekötötte a magyar és a dél-koreai népet.

Egy perc néma csenddel és koreai szokás szerint főhajtással tisztelegtek a baleset áldozatai előtt.


A járvány enyhülése lehetővé tette, hogy megtartsák a megemlékezést.
 

Magyarok és dél-koreaiak együtt gyászoltak.
 

A baleset helyszínén virágokat szórtak a Dunába.

 

Ugyan a koronavírus-járvány miatt jelenleg nem közlekednek hatalmas szállodahajók a Dunán, Karácsony Gergely megígérte, hogy a főváros szabályozni fogja a budapesti szakaszon történő hajózást és kikötést.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.04

Karácsony Gergely: a Lánchídon nem lesz tűzijáték!

A főpolgármester ismét egyértelművé tette, hogy nem engedi Orbánéknak, hogy rakétákkal pakolják tele a hidat. Azt is megismételte: a Lánchíd felújítását mindenképp elvégzi Budapest.

  • 2020.07.03

Újabb lépés az emberségesebb Budapest felé

Budapest főpolgármester-helyettese ivókutatakat adott át az M3-as metró állomásain. 

  • 2020.07.02

Karácsony: Újraindul a Fővárosi Lakásrezsi Támogatás

Budapestnek végre olyan politikus áll az élén, aki nemcsak ígérget a kampányban, de betartja a szavát és tényleg azoknak az érdekét nézi, akik megválasztották: Karácsony Gergely!