Leszedették Győrben a táblát, amin Borkai neve is szerepelt

Leszedették Győrben a táblát, amin Borkai neve is szerepelt

A győri városvezetők neveit tartalmazó táblát szedette le Dézsi András Csaba, aki szerint a rosszra nem szabad emlékezni.

Borkai utódja úgy döntött, hogy leszedeti azt az 1998-ban állíttatott emléktáblát, amelyen Győr egykori vezetőinek nevét tüntették fel, emlékezve a jóra és a rosszra egyaránt.

A Fidesz szerint emlékezni nem szabad

Nyílt levelet írt Borkai utódjának és Lipovits Szilárd jegyzőnek Balogh József, a várost 1989-1990-ben tanácselnökként, 1994 és 2006 között polgármesterként vezető szocialista politikus, miután Dézsi Csaba András a minap levetette és a múzeumba költöztette azt a márványtáblát - írja az ugytudjuk.hu.

Dézsi szerint az volt a leszedés oka, hogy a listán olyan emberek is helyet kaptak, akikre nem lehet büszkén emlékezni.

„Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy a polgármester úr utasítására eltávolították a városházáról, az itt, 1900-tól városvezetőként szolgáló személyek névsorát. Ezt 1998-ban testületi határozattal az akkori Közgyűlés állíttatta. Tette ezt azért, hogy pártállás nélkül, a történelmi hűséget követve, felsorolja azokat a személyeket, akik jó, kevésbé jó, vagy épp rossz ügyet szolgálva tevékenykedtek a város élén. A múltunkat tetszik vagy nem, vállalnunk kell úgy ahogy volt” – írta Balogh a levélben.

Szerinte az eltávolítás politikai célzata nyilvánvaló, és az a dilemma is lehet az oka, hogy Borkai Zsolt felkerülésre érdemes-e egy ilyen táblára.

Kevés győri értene egyet azzal, hogy Borkai neve márványtáblán szerepeljen, de a múlt elfojtása nagyon rossz időket idéz. Olyanok idejét, akik az emléktáblán a "rossz" kategóriában szerepelnek...

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.05

A Fidesz-kormány lenyúlja Budapest pénzét

30 éve először állna elő olyan helyzet, hogy nem az állam támogatja a fővárost, hanem Budapest finanszírozza az államot 7 milliárd forinttal.

  • 2020.06.05

BKK: egyre népszerűbbek a kerékpársávok

Egyre többen veszik igénybe a fővárosban kialakított új kerékpársávokat; a forgalmi adatok szerint a Nagykörút lett mára Budapest egyik leggyakrabban használt bringás útvonala - írja a Budapesti Közlekedési Központ.

  • 2020.06.03

Karácsony Gergely: Ugyanaz az ellenfél, mint eddig

A helyzet javult, de a veszély még nem múlt el. Megint sok múlhat a budapestieken - Karácsony Gergely főpolgármester szerint.