Londonhoz hasonlóan tenné élhetővé a fővárost Karácsony Gergely

Londonhoz hasonlóan tenné élhetővé a fővárost Karácsony Gergely

Londonban járt Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, aki úgy érzi értékes tapasztalatokat és tudást szerzett, amit Budapesten kiválóan fog tudni kamatoztatni.

Tegnap a hivatalában fogadta a budapesti csapatot London főpolgármestere, Sadiq Khan.

Karácsony Gergellyel tartott Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes is, és mindketten meglepődtek, hogy a Brexittől függetlenül is milyen elismerően beszélt a főpolgármester az Angliában élő magyarokról. Elmondása szerint, nagyon sokat tesznek a helyi kultúráért és közösségért, és nem londoni magyaroknak, hanem ízig-vérig londoniaknak tartja őket. 

Karácsony elárulta, évek óta nagy tisztelettel követi Sadiq munkásságát, és mindketten egyetértettek abban, hogy a méretbeli különbségek ellenére hasonló kihívásokkal kell szembesülniük.

Ide tartoznak a klímavédelmi törekvések, a lakhatási problémák, a közösségi közlekedés szervezésének újragondolása, és közös élményünkként tekintenek az országaik kormányaival ápolt nehézkes viszonyra is. Úgy vélik, hogy a városaik sorsa nagyon meghatározó abból a szempontból, hogy ha ők sikeresek, az ország is azzá válhat.

A budapesi főpolgármester Facebook oldalán mesélte el, hogy elmondta Sadiq Khannak, London fontos példa számára és segíthet neki abban, hogyan kell élhetővé tenni egy nagyvárost. 

Szeretne a munkái során azokra a tapasztalatokra építkezni, amit Londonban látott, mint a behajtási díj bevezetési kísérlete vagy az alacsony kibocsátású zónák kialakítása.

London főpolgármestere felajánlotta városa segítségét Budapest közlekedési szakértői számára ahhoz, városunk lakói is nyitottabbak legyenek a közösségi közlekedés, a kerékpárhasználat és a gyalogos közlekedés felé és kevesebbszer üljenek autóba.

London lakosainak 64%-a használja az autómentes közlekedés valamelyik formáját, de a főpolgármester meg sem szeretne 80%-ig állni. Ami azért, ha belegondolunk, egészen elképesztő!

Karácsony kijelentette, hogy ezen a téren hamarosan Budapesten is lépni fognak, hiszen évente ezrek halálát okozza a környezetszennyezés, az elmúlt években pedig rohamosan megnőtt az asztmával diagnosztizált gyermekek száma.

A világhírű London School of Economics városkutató professzora, Ricky Burdett meghívására részt vehettek egy nagyon izgalmas kerekasztalbeszélgetésen is.

A két nagyváros, Budapest és London városszervezési, városdiplomáciai és lakhatási kérdéseit vitatták meg közösen.

Karácsony úgy érzi, rövid útja során megannyi hasznos tapasztalatot szerzett és rengeteget tanult. Az pedig, hogy Európa talán legjobb urbanistáival oszthatta meg szeretett fővárosunk terveit és lehetőségeit, óriási büszkeséggel tölti el.

 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.03

Újabb lépés az emberségesebb Budapest felé

Budapest főpolgármester-helyettese ivókutatakat adott át az M3-as metró állomásain. 

  • 2020.07.02

Karácsony: Újraindul a Fővárosi Lakásrezsi Támogatás

Budapestnek végre olyan politikus áll az élén, aki nemcsak ígérget a kampányban, de betartja a szavát és tényleg azoknak az érdekét nézi, akik megválasztották: Karácsony Gergely!

  • 2020.07.01

Mélyen vallásos életet élt Szijjártóék pedofil nagykövete, egy év felfüggesztettel megúszta

A bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaleta Gábort.