Megtartotta alakuló ülését az új Fővárosi Közgyűlés

Megtartotta alakuló ülését az új Fővárosi Közgyűlés

Megtartotta alakuló ülését kedden az októberben megválasztott, új összetételű Fővárosi Közgyűlés. A testület megszavazta Karácsony Gergely főpolgármester helyetteseit, majd több, a választási kampányban nagy hangsúlyt kapott ügyben is állást foglalt.

A nagy érdeklődéssel kísért alakuló ülésen a vendégek között megjelent Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Tóth Bertalan MSZP-elnök és Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök is.

Az ülés elején egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Konrád György Kossuth-díjas íróra és Riz Levente (Fidesz-KDNP) XVII. kerületi volt polgármesterre.

Karácsony Gergely napirend előtt elmondott beszédében tíz olyan alapértéket sorolt fel, amelyekhez - mint mondta - foggal-körömmel ragaszkodik a következő öt évben.

Az új testület első döntésével több ponton módosította a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz). A változtatások között szerepel, hogy a főpolgármester sürgősségi indítvánnyal is rendeletet terjeszthet a közgyűlés elé, a fővárosi képviselők pedig legalább két tagból álló képviselőcsoportot alakíthatnak. A képviselők ezután főpolgármester-helyettessé választották Gy. Németh Erzsébetet (DK), Tüttő Katát (MSZP), Dorosz Dávidot (Párbeszéd), Kiss Ambrust és Kerpel-Fronius Gábort (Momentum).

A közgyűlés döntött arról is, hogy Karácsony Gergely havi fizetése - a törvényi előírásoknak megfelelően - 1 millió 296 ezer forint, emellett 194 ezer forint költségtérítésre jogosult. A főpolgármester-helyettesek illetménye 1 millió 166 ezer forint, ők 175 ezer forint költségtérítésre jogosultak. A főpolgármester és öt helyettese továbbá jogosult hivatali autóra és telefonra.

Karácsony Gergely közölte, hogy Sárádi Kálmánné főjegyző nyugdíjba vonul, közszolgálati jogviszonya hétfőn közös megegyezéssel megszűnt. Jövő hétfővel Számadó Tamást nevezte ki Budapest főjegyzőjévé.

A Fővárosi Közgyűlés bizottsági tisztségviselőinek és tagjainak elosztásáról szóló napirendi pontban a Fidesz-KDNP több képviselője is kezdeményezte, hogy a városvezetés a képviselői mandátumok száma alapján, 60-40 százalék arányban ossza szét a bizottsági helyeket, valamint a fővárosi cégek felügyelőbizottsági helyeit. Pokorni Zoltán, a XII. kerület kormánypárti polgármestere úgy fogalmazott, a "koalíció" hatalmi marakodása érvényesül, ha nem ezen elv szerint történik a tisztségek szétosztása.

"Örülök, hogy ezek az elvek öt év kormányzás után ellenzékben ilyen fontosak lettek" - válaszolta erre Karácsony Gergely, majd hozzátette, szerinte méltányosan jártak el, az előző ciklusban alkalmazott arányokat követik, ezért arra kéri a Fidesz-KDNP-t, tegyék meg személyi jelöléseiket. Pokorni Zoltán erre reagálva közölte, igazságtalan felosztású bizottsági rendszerbe nem kívánnak tagokat delegálni.

A vitában Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere kifogásolta, hogy nem kapott bizottsági szerepet, ezért nem szavazza meg a javaslatot. Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere közölte, pártja kész a sajátjaiból egy helyet felajánlani Baranyi Krisztinának.

A közgyűlés valamennyi bizottságot annyi többségi taggal töltött fel, amennyi a törvényes működéshez szükséges. A főpolgármester jelezte, a Fidesz-KDNP később saját jelölteket nevezhet meg ezekre a posztokra.

Megszavazták, hogy Handl Tamás, a Készenléti Rendőrség alezredese váltja szerdától Pető Györgyöt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) élén.

A képviselők ezután elkötelezték magukat az antikorrupciós szervezetek által kidolgozott, Ez a minimum! elnevezésű antikorrupciós minimumprogram megvalósítása mellett.

Döntés született a XIII. kerületi Szent István-szobor munkálatainak felfüggesztéséről, felállították a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot, megtiltották a túlóratörvény alkalmazását a fővárosi önkormányzat cégeinél.

A közgyűlés határozott arról is, nem támogatja, hogy a Liget-projekt még el nem kezdett beruházásai megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a keddi kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia.

Megállapították, hogy klímavészhelyzet áll fenn, és határozatban mondták ki, hogy szükségesnek látják az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztését.

A képviselők javasolták még egy a reklámozási célú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozását, emellett megindították a Duna-parti építési szabályzatnak a III. kerület Duna-parti területére vonatkozó üteme második szakaszának tervezését, és ehhez kapcsolódóan a Római-parton, a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt területre változtatási tilalmat rendeltek el.

A testület duplájára emelte Tarlós István előző főpolgármester végkielégítését.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.04.02

Karácsony: a polgármesterek közös tiltakozása miatt hátrált meg a kormány

Az önkormányzatok nagy munkát végeznek a védekezésben, ehhez támogatásra és nem gyámságra van szükségük - írta közösségi oldalán a főpolgármester.

  • 2020.03.30

Karácsony: nagyvonalú és nemes gesztus Soros adománya

Jó lenne, ha ezt az adományt kicsinyes és méltatlan félremagyarázások helyett mindenki annak látná, ami: egy nagyvonalú és nemes gesztusnak, érdemi segítségnek - tette helyre a fanyalgókat Karácsony Gergely főpolgármester.

  • 2020.03.27

Dorosz Dávid: évekre átalakulhat az életünk

Budapest főpolgármester-helyettese sötét ám egyáltalán nem irreális jövőképet vázol elénk. Szerinte minden azon múlik, hogy mit lépünk most. És a választott vezetőinken.