Mit ad nekünk, budapestieknek Karácsony Gergely?

Mit ad nekünk, budapestieknek Karácsony Gergely?

Remek intézkedések sorát hozta Karácsony Gergely főpolgármesterré választása óta, mégis bőven vár még rá munka. Összeszedtük a 9+1 kedvenc tervünket, amit Budapest főpolgármestere a közeljövőben teljesíthet. 

Alig másfél hónapja választotta a budapestiek nagy többsége a város főpolgármesterének Karácsony Gergelyt, máris rengeteg ügyben előrelépést ért el. Kiharcolta, hogy az atlétikai stadion ne csak felesleges presztízsberuházás legyen, hanem a budapestiek profitáljanak belőle. Kihirdette a klímavészhelyzetet. Szövetséges tárgyalásokat kezdett a V4 országok főpolgármestereivel. Megtiltotta a kilakoltatásokat a fővárosi ingatlanokban. De az átláthatóság jegyében azt is lehetővé tette, hogy a jövőben minden fővárosi szerződés nyilvános legyen. És még sorolhatnánk. 

Bőven van még azonban terve Karácsony Gergelynek. Programja és nyilatkozatai alapján összeszedtük azokat, amelyeket a legjobban várhat minden budapesti.

1. Minden fővárosinak színvonalas alapellátást biztosít.

A kerületi önkormányzatokkal együttműködve Karácsony úgy tervezi átalakítani az alapellátást, hogy minden budapestinek magas színvonalú egészségügyi alapellátást biztosítson attól függetlenül, melyik kerületben lakik. 

2. Jöhetnek a CT-k!

A Karácsony vezette fővárosi önkormányzat támogatni fogja a kerületeket, hogy saját CT- és MR-t vásárolhassanak. 

3. Szociális bérlakásokat hoz létre.

Budapest főpolgármestere létre fogja hozni az első Fővárosi Lakástársaságot. Ennek az lesz a feladata, hogy bérlakás-építési programot indítson és támogassa, megvalósítsa a nonprofit lakásépítéseket.   

4. Eléri, hogy Orbán ne lophassa el a Budapestnek szánt EU-s pénzeket.

Ennek ügyében is rengeteg előrelépést ért már el Karácsony főpolgármesterré választása óta. Célja egy olyan Európai Uniós támogatási rendszer kiharcolása, melyben az önkormányzatok közvetlenül kaphatnak EU-s pénzeket. Így Orbán és haverjai nem tudnák ellopni azokat. 

5. Az időseknek is minden segítséget megad.

A főváros vezetése szeretné létrehozni a Budapesti Idősügyi Tanács intézményét. Ennek feladata lenne, hogy a lehető legtöbb támogatást nyújtsa az idősebbeknek. Támogatni fogja  a szociális ellátórendszer, főleg a lakhatással összefüggő kiadásokat, és az egészségügyi kiadásokat is. 

6. Megtiltja a Római-part lédózerólását.

A római-parti mobilgát ügyében Karácsony Gergely egyszerre áll a környezetvédelem és a többség akaratának oldalán. A Római-parton, a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt területre már a Fővárosi Közgyűlés első ülésén változtatási tilalmat rendel el. Bőven lesz még dolga azonban azzal, hogy a lehető legjobb, mindenki számára megfelelő megoldás születhessen meg a Római-part ügyében.  

7. A szülők terheinek csökkentésére is van terve.

Budapest főpolgármestere annak érdekében, hogy gyermekeink szülői felügyelet nélkül is biztonságosan juthassanak el az iskolába, támogatni fogja a „közösségi iskolabusz” kezdeményezéseket. Mindemellett zuglói mintára ösztöndíjprogramok indítására és a rászorulók tanévkezdési támogatására buzdítja majd a kerületi önkormányzatokat, hogy anyagilag is segítse a családokat.

8. Felújítja a paneleket.

Már a választási programjában is szerepelt, hogy főpolgármesterként újra fogja indítani a korábban leállított panelprogramot, a panellakások energetikai korszerűsítését támogató pályázati keretet. Alig várjuk!

9. Rezsitámogatás a leginkább rászorulóknak.

Szintén a programjában szerepelt az eladósodás és a lakhatás elveszítésének megakadályozása érdekében tervezett lakásrezsi-támogatás bevezetése. Ez alapján 2020-ra minimum a 20 ezer leginkább rászoruló budapesti háztartás részére évi 20 ezer forint rezsitámogatást tervez nyújtani.

+1. Nem maradhat ki felsorolásunkból Karácsony egyik meghatározó ígérete: a Tiborcz-adó

Be fogja vezetni a Tiborcz-adót, melynek értelmében a főváros visszavesz abból a töménytelen mennyiségű pénzből, amit a NER-oligarchák elvettek Budapesttől. A nagyságrendileg félmilliárd forint értékű ingatlanokra új adót fog kivetni. Az így befolyt pénzt szociális célokra fogja fordítani. 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.25

Kézfertőtlenítőkkel segíti a védekezést a BKK a metróállomásokon

Tizenhárom forgalmas metróállomáson biztosítja az érintésmentes kézfertőtlenítés lehetőségét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), ezzel segítve a koronavírus-járvány elleni védekezést.

  • 2020.09.25

Budapest vezetése segítséget nyújt a turizmusnak, vendéglátásnak

Míg a Fidesz-rezsim belerúg a fővárosi vendéglátósokba, addig Karácsony Gergely és városvezetése valódi segítséget nyújt nekik. 

  • 2020.09.16

Karácsony: az önkormányzatok erejükön felül küzdenek a járvány ellen

A kormánytól is ezt várná el Budapest szociáldemokrata főpolgármestere.