Új alapokra helyezi a Fővárosi Közgyűlés működését az szmsz módosítása

Új alapokra helyezi a Fővárosi Közgyűlés működését az szmsz módosítása

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Fővárosi Közgyűlés működését és a budapestiek döntéshozatalba való beleszólási lehetőségeit új alapokra helyezi a fővárosi önkormányzat szerdán elfogadott új szervezeti és működési szabályzata.

Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülését követően elmondta, hogy a testület által elfogadott új szmsz sokkal demokratikusabb döntéshozatalt tesz lehetővé, amely erősíti az állampolgárok közvetlen részvételi lehetőségeit, a döntéshozatalok átláthatóságát, valamint az ellenzéki jogosítványokat is.

Bejelentette: a jövő évi fővárosi költségvetés egymilliárd forintjáról a budapesti polgárok közvetlenül dönthetnek majd, kikérik a véleményüket, hogy az összeget mire használják fel. A részvételi költségvetés bevett gyakorlat sok nyugat-európai nagyvárosban - jegyezte meg Karácsony Gergely.

Közölte azt is, hogy az új szmsz létrehozza azt a lehetőséget, hogy állandó párbeszédet nyissanak a budapestiekkel, akik kezdeményezhetik valamely fontos ügy napirendre vételét, vagy konzultációt kérhetnek bizonyos ügyekben a főváros vezetésével.

A főpolgármester elmondta, az szmsz módosítása növeli az átláthatóságot, hiszen megszünteti azt a gyakorlatot, hogy a képviselőknek a közgyűlés ülésen kiosztott előterjesztésekről kelljen vitatkozniuk. Még a legsürgősebb esetben is a közgyűlés előtt legalább két nappal az előterjesztéseknek el kell készülniük - közölte.

Kiemelte: a módosítással fontos jogosítványokat állítanak helyre, a szmsz így rendelkezik a frakciókról, növeli a képviselők időkeretét a vita során, a bizottságok szerepét a döntéshozatalban, valamint a közgyűlésben újra lesznek interpellációk és napirend előtti felszólalások.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nincs olyan pontja az új szmsz-nek, amely jogosítványokat venne el bárkitől, vagy bővíteni a főpolgármester lehetőségeit a döntéshozatalban.

A Lánchíd felújításáról szólva elmondta, tudomásul veszik, hogy a kormány nem akar több forrást biztosítani a rekonstrukcióra. A fővárosnak sok évtizedes adóssága a Lánchíd felújítása, és egyre inkább tarthatatlan helyzet kezd kialakulni - tette hozzá.

Közölte, a Fővárosi Közgyűlés szerdán egy új közbeszerzési eljárás mellett döntött, megvizsgálják, hogyan lehet finanszírozhatóvá tenni a beruházást. Nyílt versenyen szeretnék letörni az eddigi ajánlatok árait - tette hozzá Karácsony Gergely.

Elmondta, szeretnének társadalmi vitát indítani arról, hogy mire használják hosszabb távon a Lánchidat, "hogyan képzeljük" el a történelmi belvárost, a rakpartokat, a Széchenyi István teret.

A vitában azt az álláspontot képviselik majd, hogy gondolkodjanak el a Lánchíd forgalomcsillapításán - közölte Karácsony Gergely, aki szerint a Lánchíd "klasszikus gyalogoshídként nem feltétlenül elképzelhető".

A főpolgármester kitért arra is, hogy új közbeszerzési eljárás miatt Budapest 150. születésnapjára - (2023-ra) - valószínűleg nem tudják a Lánchidat felújítani.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.02

Karácsony Gergely: Nincs annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen!

"Budapest ereje sokszínűségében rejlik." - Karácsony Gergely köszöntője a Pride hónap alkalmából:

  • 2020.05.29

Karácsony Gergely is megemlékezett a Hableány katasztrófájáról

A hajóbaleset egy éves évfordulóján a főpolgármester, a külügyminiszter és a dél-koreai nagykövet együtt látogatott a Duna-partra.

  • 2020.05.29

Karácsony köszönetet mondott a hős állatmentőknek

Budapest főpolgármestere odafigyel a legkiszolgáltatottabbakra is. Az állatvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.