5 mondat Karácsony Gergelytől, amit egy fideszes sosem mondana

5 mondat Karácsony Gergelytől, amit egy fideszes sosem mondana

A főpolgármester képes bocsánatot kérni, ha hibázik, de az igaztalan vádakat továbbra is el fogja utasítani. Viszont népszerűtlen döntésekre is kész, ha azok a város érdekeit szolgálják. 

Karácsony Gergely őszinteségével olyan erkölcsi magasságba emelkedett, amire fideszes politikustól soha nem számíthatnánk. A főpolgármesterrel a 444 készített nagyinterjút, amiben az elmúlt időszak legfontosabb kérdéseiről beszélt.

Szó volt a Pesti úton történtekről, a koronavírus-járvány tanulságairól, a fővárosi parkolási gondokról és az augusztus 20-ra tervezett hatalmas tűzijátékról is.

Összegyűjtöttük a főpolgármester öt legfontosabb megjegyzését, amit egy kormánypárti Orbán-csicska és maga Orbán sem vállalt volna fel. Ők az igazság árán is mindig a könnyebb utat választják.

1. Le a kalappal a budapestiek előtt.

"A védekezés sikerességét valószínűleg az átlagos budapesti polgárnak köszönhetjük, aki irgalmatlanul fegyelmezett volt."

Karácsony Gergely  minden politikai érdek nélkül, pusztán a tények ismeretében elmondta azt, amit már korábban is lehetett tudni. A budapestiek igenis komolyan vették a járványügyi intézkedéseket, és mindent megtettek a fertőzés terjedésének megállításárért. Hiába hibáztatta őket folyamatosan a kormány és a fideszes propagandamédia.

Amikor azt mondja nekem a BKK, hogy a tömegközlekedésen a 98 százalék használja a maszkot, miközben nyilvánvaló, hogy valójában nincs szankciója a nem viselésének, akkor le a kalappal a budapestiek előtt.

 

2. Vissza kell állítani Budapesten a fizetős parkolást.

A főpolgármester úgy véli, a járvány sok fontos dologra rámutatott a budapesti közlekedésszervezéssel kapcsolatban. Egyrészt csökkent az autóforgalom és a tömegközlekedés igénybevétele, másrészt az ingyenes parkolás komoly gondokat okozott a kisebb belvárosi utcákban. Most vállalni kell a népszerűtlen döntést és vissza kell állítani a fizetős parkolást.

Túl azon, hogy a kerületek rengeteg pénztől elesnek, a belvárosi kis utcákban körözés 50 százalékkal nőtt, és az azért pusztító. A helyiek meg nyilván joggal panaszkodnak arra, hogy lakóautók állnak hetek óta a parkolóhelyeken.

"Nem az az alapvető baj, hogy túl sok az autó, ez egy tünet, hanem hogy túl nagy a mobilitási igény, ami abból származik, hogy van egy elfuserált városfejlesztés az utóbbi 30 évből [...]"

3. Én ezért bocsánatot kérek, remélem más politikusok is megteszik.

A főpolgármester szerint az idősotthonokban történt koronavírusos halálesetekért első sorban a kormány által kiadott hibás protokoll a felelős. Ettől függetlenül szerinte nem lehet kizárólagos felelőst találni. A kérdés összetett, és a közös megoldáskeresés a cél.

Ami nagyon fontos, hogy sokkal jobb is lehetett volna a magyar védekezés, ha az egészségügyi rendszer nem válik a fertőzés gócpontjává. Ezt meg lehetett volna akadályozni, például intenzív teszteléssel, amit korábban a kormány kifejezetten ellenzett.

Karácsony Gergely vállalva a felelősség rá eső részét, bocsánatot kért az idősotthonokban történtekért. Ilyet biztos, hogy nem tenne egyetlen Fideszhez köthető politikus sem.

4. Ne legyen augusztus 20-án tűzijáték.

Ha meglepő nem is, de mindenképp mellbevágó volt, hogy a kormány micsoda pazarlóan költséges augusztus 20-i ünnepséget rendezne a koronavírus okozta válság idején. Petíciót is indítottak az állami rongyrázás ellen. De Karácsony Gergely sem hagyja annyiban a drága és környezetszennyező tűzijáték ügyét.

Ez brutálisan légszennyező dolog, nem beszélve arról, hogy a háziállatokra és a madarakra is rossz hatással van. [...] én javasolnám a kormánynak, hogy gondolják át, akarjuk-e büdösíteni a várost tűzijátékkal.

Ehhez kapcsolódóan egy a lényeget mindennél jobban megragadó és húsba vágó kérdéseket érintő javaslatot tett.

"Én alternatív javaslattal élnék, ne épüljön meg Paks 2 és a Belgrád-Budapest vasútvonal, ne legyen kormányzati propaganda, és akkor ennek a sokszorosát meg lehetne spórolni."

 

5. Nekem a miniszterelnök szava szent.

Jó jó, tudjuk, ilyet egy fideszes is simán mondana, sőt mondani is kénytelen, ha sikeres Fidesz-csicska akar maradni. Bár ők inkább úgy szokták mondani, hogy "Orbán Viktor szava parancs." Karácsony Gergely viszont nem így értette.

A főpolgármester azt akarta kifejezni, hogy ő még a kormány által teremtett szélsőségesen ellenséges politikai légkörben is fenntartja a sikeres együtt működéshez szükséges alapvető bizalmat.

Nekem itt a miniszterelnök szava szent, és ő azt mondta, hogy ha a főváros nem akarja, akkor nincs Liget-projekt, tehát akkor nincs Liget-projekt.

Persze Karácsony Gergely és a városvezetés nem elégszik meg pusztán a miniszterelnök kétes értékű szavával. Hamarosan elfogadják az új építési szabályzatot, ami megállíthatja a kormány városligeti dúlását. 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.07

Orbán úgy nevelte lányait, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni

Migránsok, libernyákok, a kormány nagyszerű sikerei és természetesen nemzeti konzultáció. A szokásos már-már unalmas témák mellett két érdekesebb dolog is kibukott ma Orbán száján.

  • 2020.08.07

Dull Szabolcs nem tudja, honnan szerezte meg a Fidesz a híváslistáját

Az Index.hu kinyírásával mindenki veszített Magyarországon – mondta a lap kirúgott főszerkesztője a HVG Teraszon.

  • 2020.08.07

A KATA szigorításával a kisvállalkozóknak is jót odasóz Orbán

A szakértő szerint a legkevésbé védekezőképes kisvállalkozók esélyeit rontja a szigorítás, vállalkozások szűnhetnek meg, sokaknak csökkenhet a jövedelme.