A DK a koronavírus tesztek bevizsgáltatását követeli

A DK a koronavírus tesztek bevizsgáltatását követeli

A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz: Bevizsgáltatják-e a koronavírus teszteket, amiket korábban vásároltak?

A 444 számolt be arról, hogy Texas államban használhatatlannak minősítették és kivonták a forgalomból az olyan típusú gyorsteszteket, amikből a magyar kormány is vásárolt. A helyi, texasi egészségügyi hatóság bevizsgáltatta ezeket a gyorsteszteket, így derült ki, hogy a gyártó által ígért 93-97 százalékos helyett sokkal kisebb, mindössze 20 százalékos pontossággal működnek.

Dr. Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa közleményben számolt be arról, hogy írásbeli kérdéssel fordulnak a kormányhoz az ügy kapcsán. Azt akarják megtudni, hány darabot rendeltek ezekből a tesztekből, mennyit használtak fel, és ha eddig nem vizsgálták be, akkor tervezik-e bevizsgáltatni ezeket?

Ilyen súlyos katasztrófahelyzetben ugyanis kiemelten fontos, hogy csak jó minőségű, megbízható teszteket alkalmazzanak, ha beindul végre a tömeges tesztelés.
Hozzátette: A háziorvosok egyik szakmai szervezetével együtt felhívják az illetékesek figyelmét arra, hogy amíg nincsenek megfelelően bevizsgált, megbízható gyorstesztek, addig ezek helyszíni használata nem követi az NNK hatályban lévő eljárásrendjét, sőt a WHO ajánlásait sem, elvégzésük indokolatlan költséget, felesleges adminisztrációs terheket generál, jelentős szakképzett humánerőforrást köt le.

"Az emberek élete nem játék, nagyon fontos, hogy megbízható eredményeket kapjanak a szűrések során."

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.29

Már 80 ezren aláírták a "STOP Balaton-törvény!" petíciót

Hatalmas ellenállás alakult. Már csaknem 80 ezren állnak ki a Balaton és természeti kincseinek megóvása érdekében.

  • 2020.05.28

Szabó Szabolcs rámutatott: Orbánék nagyon trükkösen szüntetik meg a válsághelyzetet

Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője szemléletesen mutatta be Orbán trükközését.

  • 2020.05.28

DK: a kormány adja vissza az önkormányzatoktól elvett forrásokat!

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy adja vissza az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány során tőlük elvett forrásokat.