A Magyar Orvosi Kamara 50-60 ezer betegre számít pár héten belül

A Magyar Orvosi Kamara 50-60 ezer betegre számít pár héten belül

Radikális javaslatokkal állt elő a Magyar Orvosi Kamara. Mindössze egy héten belül 50-60 ezer fertőzött is lehet, ha minden úgy marad, ahogy most van.

kamara szerint további intézkedések halaszthatatlan bevezetése szükséges, mint ahogy az a járvánnyal sikeresen megküzdő országokban történt és amire egészségügyi rendszere kimerülésével több európai országok is kényszerült.

Az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti.

Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50 – 60 ezer is lehet. 

11 pontban határozta meg a kamara a további intézkedéseket:

 1. a vendéglátó és szórakozóhelyek, a színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és az élelmiszert nem áruló üzletek teljes bezárása.
 2. a lakhely elhagyásának korlátozása
 3. egészségügyi ellátóhelyek kijelölése légúti betegeknek (védőfelszerelésekkel)
 4. a lázas és légúti panaszokkal jelentkező betegek részére a többi betegtől elkülönített ellátás, két méter távolságtartás biztosításával
 5. lehetőleg a tünetmentes kontaktokat ne az aktív kórházi ágyakon tartsák megfigyelés alatt
 6. az egészségügyi dolgozók kizárólag megfelelő védelmet nyújtó védőfelszerelésben dolgozhatnak, az ehhez szükséges mennyiséget minden ellátó számára központilag biztosítani kell
 7. a 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenezi a kamara. A legrosszabb prognózisú csoportot tennék ki ezzel a legnagyobb kockázatnak
 8. minden, a kezelőorvos által indokoltnak tartott esetben (pl. kórházi felvétel esetén is) biztosítsák a koronavírus-teszt elvégzésének lehetőségét
 9. a szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el
 10. engedélyezzék az arra felkészült laboratóriumok által a koronavírus vizsgálatok végrehajtását, az NNK nemzeti referencia laboratóriuma a pozitív eseteket erősítse meg. A megerősítő vizsgálat eredményéig a beteggel a megfelelő protokoll szerint járjanak el
 11. országosan tiltsák meg minden halasztható egészségügyi szolgáltatás nyújtását, beleértve a magánegészségügyet is. 

A MOK szerint a fenti intézkedések bevezetését követően 10-14 nappal várhatóan megállna a új esetek számának gyors növekedése, majd nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne.

A megfelelő járványügyi intézkedések, a járvány hatékony kezelése a lakosság egészségének és életének védelmén túl hozzájárul a gazdaság mielőbbi újraindításához, és az élet- és munkakörülmények normalizálódásához, valamint összességében mérsékli a járványra fordított kiadásokat.

Időközben Kovács Zoltán kormányszóvivő a mai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, hogy a Magyar Orvosi Kamara politikai szenzáció-hajhászatot csinál a járványból, és ezen nem is csodálkozik, ismerve a MOK elnökének politikai kötődését. (Tipikus véleménye ez a Fidesznek egy szakmai kérdésről.)

Korábban írtunk róla, hogy a hálózatkutató, neves tudós szerint akár az ország fele is megfertőződhet.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
 • 2020.03.31

Szabó Tímea: Áder egy ócska báb Orbán Viktor kezében!

A Párbeszéd országgyűlési képviselője nem hagyta szó nélkül, hogy Bajszosjános azonnal aláírta a felhatalmazási törvényt. 

 • 2020.03.31

Nemzetközileg is elítélik Orbán teljhatalmát, a Fidesz másra mutogat

Orbán koronázási ceremóniája nem mindenkinek tetszett. A magyar ellenzéki pártokon kívül számos más bírálója is van a Fidesznek.

 • 2020.03.31

Riasztóan keveset költenek Orbánék védekezésre

Nemzetközi összehasonlításban is jól látszik, hogy a koronavírussal kapcsolatban Orbán csak a szavak embere. Még Románia is többször annyit fordít a járványügyi intézkedésekre. Csak a hatalom megszerzéséért cselekszik.