A módosított NAT visszavonására szólít fel a Párbeszéd

A módosított NAT visszavonására szólít fel a Párbeszéd

A Párbeszéd, várhatóan több ellenzéki párttal közösen, határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, felszólítva a kormányt, hogy vonja vissza a módosított Nemzeti alaptantervet (Nat).

Tordai Bence országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a beadvány pedagógusszervezetek észrevételei alapján készített szakmai álláspontot tükröz.

"Az új Nat alkalmatlan az oktatás tartalmi irányainak" meghatározására, mert a Fidesz "szélsőjobboldali ideológiáját tükrözi", a gyermekekből alattvalókat akar nevelni, ráadásul őszig nem is lehet bevezetni - mondta az ellenzéki politikus.

A határozati javaslatban a benyújtók arra is felszólítják a kormányt, hogy kezdjen egyeztetést a szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy létrejöhessen egy társadalmi és szakmai konszenzust tükröző, jó minőségű alaptanterv - közölte Tordai Bence.

A képviselő kitért arra: a nap folyamán Gyöngyöspatára utazik, hogy személyesen tájékozódjon a településen kialakult helyzetről.

A politikust megkérték, hogy említsen néhány konkrét kifogást a módosított Nemzeti alaptantervvel szemben. Azt felelte: a magyar irodalom és a történelem területén különösen megmutatkozik, hogy a Fidesz a saját "radikális, jobboldali, ókonzervatív ideológiáját próbálja átnyomni". Történelemhamisítás zajlik, miközben torz kánont próbálnak a szakmailag konszenzusos magyar irodalmi kánon helyébe állítani - tette hozzá.

Kérdezték arról is, hogy nácinak tartja-e a Natba bekerült Wass Albertet. Tordai Bence visszakérdezett, hogy ha valaki 1944-ben ír egy pamfletet, amelyben a zsidóságot patkányokkal azonosítja, és a kiirtásukra szólít fel, akkor az náci-e. Újabb kérdésre úgy fogalmazott: Wass Albert a vészkorszak idején náci gondolatokat terjesztett.

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik ideológiáját lehet-e nácinak nevezni, azt felelte, hogy a Fidesz jelenleg jobbra áll a Jobbiktól, a kormánypárt az, amelyik szélsőséges ideológiát képvisel.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.12

Fidesz-milliárdos hajóztatja-röpteti Orbánt és csicskáit

Mi köti össze az Adriát, Máltát és Tiszakécskét? Szíjj László, meg két luxusjacht.

  • 2020.07.10

Káosz az ellátásban: nyugdíjas orvosok nélkül össze fog omlani a rendszer

A Fidesz egy évtizede spórol az egészségügyön. Meg is lett az eredménye: éveken belül háziorvos ellátás nélkül maradhatunk.

  • 2020.07.10

Dobrev Klára: Orbán ne zsarolja az EU-t!

A DK parlamenti képviselői nemmel fognak szavazni a témában benyújtott határozati javaslatra. A DK alelnöke egyúttal arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne zsarolja az Európai Uniót.