Az Orbán féle gyűlöletkeltésnek nincs helye az európai életmódban!

Az Orbán féle gyűlöletkeltésnek nincs helye az európai életmódban!

Európa egyik legelismertebb hírportáljában is kiállnak Orbán undorító cigányellenes gyűlöletkeltése és a bíróságok függetlenségnek felszámolása ellen. 

Zeljko Jovanovic, az Open Society Foundation Roma Initiatives Office igazgatója is keményen nekiment Orbán Viktor aljas gyűlöletkeltő politikájának. Mint írja, hatalma kiteljesítése érdekében Orbán újabb szinteket lép át kampányával. 

Mint ismert, a felcsúti miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya blokkolja a gyöngyöspatai iskolában szegregált kisgyermekeknek megítélt kártérítést. 

Orbán ezen kijelentése bőven túlmutat a roma kisgyerekek sorsán, és Gyöngyöspatán.

Jovanovic szerint a Fidesz-rezsim retteg hatalma elvesztésétől. Az ellenzék ugyanis Budapesten és sok más fontos városban is győzelmet aratott az önkormányzati választáson. 

Éppen ezért, immár nem külső ellenségeket generálnak, mint az Európai Unió, Sors György, vagy a migránsok. Hatalmuk megtartása érdekében most az ország saját polgárai közül vesznek elő egy új ellenségképet.

Erre a romaellenes rasszista uszítás volt a legegyszerűbb módszer. 

Ez az eset tökéletesen be fogja mutatni, milyen messze megy el a Fidesz-rezsim hatalma megőrzése érdekében. Orbán képes elmenni odáig, hogy felülírja a bíróságok döntését. Jogellenes bűncselekmények áldozatainak a bírósági döntés ellenére azt mondja, nem fizetnek kártérítést. 

Jovanovic megemlíti az ismételten beharangozott félrevezető nemzeti konzultációt is. Ezt az eszközt már korábban is bevetette a Fidesz, amikor hazug kérdőívekkel befolyásolta a közvéleményt Soros Györggyel és a menekültkérdéssel kapcsolatban.  

A gyűlöletnek nincs helye az európai életmódban!

Hozzáteszi: Sokat kell tennünk Orbán szélsőséges politikája ellen. Első lépésként politikai képmutatás helyett erkölcsileg egyértelműen ki kell állni a rasszizmus ellen.

Orbán Viktor és a szélsőjobboldali terroristák egyaránt azt állítják, hogy védik az európai életmódot. Az európai vezetőknek is világossá kell tenniük, hogy az európai életmód és annak megvédése nem azonos azzal, amit Orbán és más szélsőséges politikusok képviselnek.

A politikai vezetőknek ugyanolyan határozottsággal kell reagálniuk a szélsőjobboldali terrorizmusra, ahogy az iszlám nevében elkövetett terrorcselekmények ellen is kiállnak.

Az Európai Néppártnak ki kell rúgnia a Fideszt a pártcsaládból. Az EU-nak pedig abba kell hagynia a korrupt és rasszista Fidesz-kormányt támogató pénzek biztosítását.

Zeljko Jovanovic

A Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Initiatives Office vezetője. A iroda fő feladata, hogy támogassa a romákat abban, hogy meghallják hangjukat a politikai döntéshozatalban. 

Példaértékű Jovanovic életútja is. Egy olyan roma családból származik, amely kemény munkával a többgenerációs szegénységből Szerbia középosztályába került.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.31

Szabó Tímea: Áder egy ócska báb Orbán Viktor kezében!

A Párbeszéd országgyűlési képviselője nem hagyta szó nélkül, hogy Bajszosjános azonnal aláírta a felhatalmazási törvényt. 

  • 2020.03.31

Nemzetközileg is elítélik Orbán teljhatalmát, a Fidesz másra mutogat

Orbán koronázási ceremóniája nem mindenkinek tetszett. A magyar ellenzéki pártokon kívül számos más bírálója is van a Fidesznek.

  • 2020.03.31

Riasztóan keveset költenek Orbánék védekezésre

Nemzetközi összehasonlításban is jól látszik, hogy a koronavírussal kapcsolatban Orbán csak a szavak embere. Még Románia is többször annyit fordít a járványügyi intézkedésekre. Csak a hatalom megszerzéséért cselekszik.