Egy magyar kutatóorvos szerint legyőztük a vírust!

Egy magyar kutatóorvos szerint legyőztük a vírust!

Érdekes véleményekkel és elméletekkel állt elő a koronavírus-helyzettel kapcsolatban egy magyar kutatóorvos.

"Igen, kimondom! Fellélegezhetünk" - kezdi a Borsnak adott interjúját Dr. Lehota Tamás. Az orvos úgy véli, józan paraszti ésszel is megállapítható, hogy nálunk nem volt olyan járvány, ami tömeges megbetegedésekkel járt volna. 

A kutatóorvos ésszerűnek tűnő érvekkel támasztja alá elméletét.

Szerinte a magyar ember alapvetően tiszta. Nálunk természetes, hogy felmosunk magunk után és betartjuk a higiénia íratlan szabályait. Sok országban ez nem teljesen így működik.

A maszkviselés több okból sem véd meg minket a vírustól - szerinte

Dr. Lehota szerint mivel már jóformán mindenki tudja, hogy a járvány kezd visszavonulni, felmerül a kérdés, hogy mikor felejthetjük el végre a maszkok viselését zárt tereken és a tömegközlekedési eszközökön.

"Én magam eleve nem tartom a jelenlegi szakaszban szerencsés dolognak a maszkviselést. Én is szenvedek egy allergiás betegségben, és esetemben a maszk begyűjti a pollent, és megnöveli az allergiás tünetek kialakulásának kockázatát."

A másik fontos dolog, amit az orvos a védőruhák hátránya kapcsán elmond:

járhatnánk mindannyian egész nap szkafanderben is, de annak meg az lenne a következménye, hogy mindenkinek legyengülne az immunrendszere, és az első vírustámadásra katasztrofáli­san reagálna a szervezetünk

Jön a strandidőd: jobb vagy rosszabb lesz a helyzet?

Lehota úgy véli, az uszodai medencékben és a természetes vizekben való fürdéstől sem kell különösebben tartanunk. A klóros fertőtlenítő a vírust is megöli. Magyarországon szigorúak a népegészségügyi előírások, a medencevizet folyamatosan ellenőrizni kell. 

A kórokozó leginkább cseppfertőzéssel, vagyis emberi testnedvvel terjed. Az erős napsütés azonban hamarabb elpusztítja a nyálcseppekben különböző felületekre tapadt vírusokat, valamint fontos hogy a koronavírus 65 fokon 30 perc alatt inaktiválható.

Magyarországon is folynak kutatások

"A gyógyszergyári projekt keretein belül azt vizsgáljuk, hogyan lehet különböző vírusrészecskéket használni arra, hogy hatóanyagokat különböző célszervekbe, így az agyba juttassanak. Most a koronavírust is bevontuk a kutatásainkba. Jelenleg a sejtekre gyakorolt kölcsönhatását ku­tatjuk" – árulta el dr. Letoha Tamás a Borsnak, a részletekről azonban túl sokat nem mondhatott, mivel azok titoktartás alá tartoznak.

Reméljük, hogy a kutatóorvosnak igaza lesz, és már tényleg kezdünk egészen kilábalni a koronavírus-járványból.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.29

Már 80 ezren aláírták a "STOP Balaton-törvény!" petíciót

Hatalmas ellenállás alakult. Már csaknem 80 ezren állnak ki a Balaton és természeti kincseinek megóvása érdekében.

  • 2020.05.28

Szabó Szabolcs rámutatott: Orbánék nagyon trükkösen szüntetik meg a válsághelyzetet

Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője szemléletesen mutatta be Orbán trükközését.

  • 2020.05.28

DK: a kormány adja vissza az önkormányzatoktól elvett forrásokat!

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy adja vissza az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány során tőlük elvett forrásokat.