Ez történik a Parlamentben - FRISSÜLŐ CIKK

Ez történik a Parlamentben - FRISSÜLŐ CIKK

A koronavírusról van szó a parlamentben hétfőn.

Elfogadta a parlament a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat.

 

Napirend előtti felszólalások - legfrissebb elöl

Fidesz: a kormány eddig 245 milliárd forintot biztosított a járvány ellen

Bánki Erik (Fidesz) felszólalásában közölte, a kormány mostanáig 245 milliárd forintot biztosított a koronavírus-járvány elleni védekezésre.

A gazdaságvédelmi intézkedések csaknem 90 milliárd forintot hagytak a magyar vállalkozásoknál, eszközbeszerzésre pedig eddig 157 milliárd forintot fordítottak - fejtette ki.

Kiemelte, a kormány az elsők között tette meg a koronavírus-járvány ellen szükséges intézkedéseket, aminek köszönhetően Magyarországon terjed a leglassabban a fertőzés a környező országokhoz képest.

Bánki Erik fontosnak nevezte, hogy ezekhez az intézkedésekhez biztosítottak a költségvetési keretek.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a következő időszakban egyre nagyobb nehézségekkel kell szembenéznie az országnak, hiszen szolgáltatások, termelések állhatnak le, emberek veszíthetik el munkahelyüket, jövedelmüket.

Tállai András hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök erre a helyzetre felkészülve három lépést határozott meg a következő időszakra: az idei költségvetés válsághoz igazodó módosítását, a jövő évi büdzsé ennek megfelelő tervezését és egy nagy gazdaságújraindítási akcióterv összeállítását.

DK: a kormánypártok ne az ellenzékkel, hanem a járvánnyal harcoljanak!

Vadai Ágnes (DK) azt mondta, azt hitte, a járvány egységet kovácsol majd, ám szerinte történjék bármi, a Fidesz "pártpolitizál, hazudik, lejárat". Az elmúlt egy hétnek az egészségügyi dolgozók védőfelszereléséről, a tömeges tesztelésről, a munkahelyek megvédéséről, a bérek pótlásáról kellett volna szólnia - közölte, arra kérve a kormánypártokat, ne az ellenzék ellen folytassanak hadjáratot, hanem a járvánnyal harcoljanak. Vállaljanak felelősséget a megbetegedett egészségügyi dolgozókért és háziorvosokért, teszteljenek tömegesen, és pótolják a kieső munkabéreket! - szólított fel.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: Vadai Ágnes magyarázkodik, mert az ellenzék nem szavazta meg a rendkívüli intézkedések meghosszabbítását. Hangsúlyozta, hogy számos gazdaságvédelmi döntést hozott a kormány, és továbbiak is születnek majd. Az egészségügyi védőeszközökről azt mondta: belső források is rendelkezésre állnak, és a külföldi szállítmányok is folyamatosak. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvénnyel kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy a rendkívüli intézkedések a járvánnyal szembeni fellépésre és a káros gazdasági következmények elhárítására vonatkoznak.

MSZP: a kormánypártok aláásták a bizalmat

Tóth Bertalan (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy bizalomra, összetartásra van szükség, de amit a kormánypártok tesznek, az ezeknek a fogalmaknak az aláásása. Azt állították, hogy parlamenti döntés hiányában a kormány nem tud cselekedni, ehhez képest a tisztifőorvos egymaga meghozta a szükséges intézkedéseket - jegyezte meg. Az ellenzék ma is hajlandó a konszenzus megteremtésére, csak egy gesztust kért, egy határidőt, mert így teremthető meg az ellenzéki szavazók bizalma - mondta, hozzáfűzve, hogy korlátlan felhatalmazást nem tudnak adni a kormánynak. Azt is kérte, hogy a "szabadrablást" függesszék fel a védőeszközök kereskedelmében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt válaszolta: járvány van, nem kampány, márpedig az ellenzék úgy működik, mintha kampányidőszak lenne. Még az ellenzéki sajtó és volt ellenzéki pártelnökök is "előrébb vannak", mint a parlamenti ellenzéki pártok, akik "Gyurcsány Ferenc utasítására" nem szavazták meg a védekezésről szóló törvényt - fogalmazott. Pedig a gyorsaság rendkívül sokat számít, az ellenzék azonban ismét cserben hagyta a magyarokat - mondta.

Jobbik: az állam pótolja a munkavállalók kieső béreinek 80 százalékát!

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arra kérte a kormányt, hogy pótolja ki azoknak az átlagbér szintje alatti fizetéssel rendelkezőknek a keresetét, akik a koronavírus-járvány miatt bevétel nélkül maradtak.

Hangsúlyozta, a kabinetnek párhuzamosan kell kezelnie az emberek életének és anyagi helyzetének védelmét, tekintettel arra, hogy a lakosság harmada szinte semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. Megjegyezte, számos környező országban már bevezették azt a gyakorlatot, amellyel az állam átvállalja a kieső fizetések 60-80 százalékát.

A Jobbik politikusa ismételten felvetette, hogy a kormány hozzon létre egy munkahelyvédelmi alapot, amelyet költségvetési források mellett a legnagyobb magyarországi vállalatok befizetéseivel és nemzetközi forrásokkal kellene feltölteni.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában aláhúzta, a kormány célzott segítségnyújtásban gondolkozik, és azt szeretné, hogy minél több munkahely megmaradjon, minél kevesebb gazdasági ágazat álljon le a koronavírus miatt.

Orbán Balázs kiemelte, a kormány ezen gazdaságpolitikájával 12 százalékról 3 százalékra csökkentette a munkanélküliséget az elmúlt tíz évben, és nem tervezi kidobni azt az elvet az ablakon, amellyel rendbe tudta tenni az országot.

KDNP: összefogásra és nem széthúzásra van szükség, amit az ellenzék tesz

Soltész Miklós (KDNP) szerint a következő időszakban is arra az összefogásra van szükség, amit az ország lakossága tanúsított a koronavírus járvánnyal szemben és nem arra a teljes széthúzásra, amit az ellenzék mutat.

A kormánypárti politikus felszólalásában köszönetet mondott minden közszolgálatban részt vevőnek, a boltosoknak és a segítséget felajánló magánszemélyeknek, vállalkozásoknak.

Hangsúlyozta, Magyarország óriási küzdelemben, de jobban áll, mint sok más ország a koronavírus elleni védekezésben. A kormány ezt a munkát egyebek mellett azzal segíti, hogy összesen 3600 milliárd forintot hagy az embereknél és várhatóan további könnyítésekről is dönt majd. Soltész Miklós ezzel kapcsolatban megjegyezte, a kabinet segélyek helyett továbbra is a segítségben és a munkahelyek megőrzésében gondolkodik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára válaszában azt mondta, a világ legfejlettebb gazdasággal rendelkező területein is rendkívül nehéz helyzetek alakultak ki, ezért mindenhol az összefogás ideje jött el. Jó lenne, ha a parlamentben is ilyen összefogás valósulna meg, de ezt sajnos az ellenzék részéről nem tapasztaljuk - tette hozzá.

Rétvári Bence szánalmasnak nevezte az ellenzék magyarázkodását arról, miért lassította a kormány felhatalmazását a védekezésre.

 

Szijjártó: senkit nem hagyunk magára

A tárcavezető hangsúlyozta: a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés sikere nagy mértékben múlik azon, hogy elegendő eszközzel rendelkezünk-e. "Ez nemcsak számunka kérdés, hanem minden országnak", ..."a világ valamennyi országa ma Kína ajtaján kopogtat, illetve dörömböl" - fogalmazott.

Kiemelte: Magyarország időben lépett, megkötötte a szükséges szerződéseket, és a szállítások megindultak, hogy a sikeres egészségügyi védekezéshez elegendő eszköz legyen. Az elmúlt héten 7 repülőgép érkezett Magyarországra ilyen eszközökkel, és ezen a héten 20 repülőgépet várnak több száz tonna szállítmánnyal - közölte Szijjártó Péter.

Jobbik: vezessék be a kötelező közterületi maszkviselést!

Lukács László (Jobbik) megköszönte a miniszter tájékoztatását, és azok munkáját is, akik védekezéshez szükséges eszközök behozatalában közreműködnek. Úgy vélte: Magyarország most a "nemzeti bezárkózás politikáját" követi, de hosszú távon nem szabad figyelmen kívül hagyni a nemzetközi együttműködéseket, mert a járvány letelte utáni nehéz gazdasági helyzetben ezek különösen fontosak lesznek.

Azt javasolta, hogy Magyarországon vezessenek be a kötelező közterületi maszkviselési szabályokat, és ehhez az állam biztosítsa a szükséges maszkokat, ne az önkormányzatokra hárítsák ezek beszerzését. Felvetette a Kínából érkező eszközök minőségellenőrzésének szükségességét, és egy munkahelyvédelmi alap létrehozását.

Párbeszéd: hatékonyabb érdekérvényesítést várunk el!

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)azt mondta: hatékonyabb érdekérvényesítést várnak el a külügyminisztériumtól. Felhívta a figyelmet Kínából érkező eszközökkel kapcsolatos minőségi problémákra és azt kérdezte, mikor jutnak el az egészségügyi intézményekbe a védekezéshez szükséges eszközök.

Azt is firtatta, hogy a kormánygépeknek mi a szerepe a szállítmányok hazahozatalában.

KDNP: az ellenzéktől támogatást nem kapunk, csak "beakasztást"

Vejkey Imre, (KDNP) azt hangsúlyozta: a KDNP számára a legfontosabb az emberek egészségének, életének védelme. Fontos, hogy elegendő védekezéshez szükséges eszköz érkezzen, ebben Kína és a Türk Tanács segíti Magyarországot, azonban rossz hír, hogy az EU egy forinttal sem adott többet a koronavírus elleni harcra, mint amennyi Magyarországnak már korábban rendelkezésére állt - fejtette ki. Bírálta az EU járványügyi központját, amiért szerinte sokáig elbagatellizálta a helyzetet.

Úgy vélte: a kormányoldal az ellenzéktől támogatást nem kap, de "beakasztást igen". Az ellenzéket azzal vádolta: felelőtlenek, csak a politikai haszonszerzés érdekli őket, miközben most az emberéleteket kell megmenteni.

MSZP: szabályozni kell védőeszközök piacát!

Mesterházy Attila (MSZP) megköszönte a külügyminisztérium erőfeszítéseit, amelyeket a határon túl rekedt magyarokért tesz. Egyetértett azzal, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb feladatok: hazahozni a magyarokat, megvédeni az embereket és újraindítani a gazdaságot.

Ugyanakkor azt javasolta, hogy a kkv-k esetében a kormány újabb ágazatokra terjessze ki a már bevezetett kedvezményeket, valamint a munkahelyek védelme érdekében fizesse ki a bérek 80 százalékát.

Helyesnek nevezte az eszközbeszerzéseket, de a visszaélések megakadályozása érdekében azt javasolta, hogy hatósági árral, vagy másként szabályozzák a védőeszközök piacát.

DK: jó eszközöket kell beszerezni a védekezéshez

Varju László (DK) arról beszélt, fontos, hogy a védekezéshez jó eszközöket szerezzenek be, mert a most érkezőknél sokszor komoly minőségi problémák vannak.

Fontosnak tartotta azt is, hogy a járványveszély okozta gazdasági következményeket enyhítsék. Utalva a miniszter szavaira, a szabad kereskedelem és a szabadrablás közötti átjárásra, azt mondta, ez különösen problémás, ha kormánytaghoz köthető körök is részt vesznek benne, mint azt hétvégén a sajtóban olvasni lehetett. Azt kérte, erre is figyeljen a kormány, illetve ezt a jelenséget vizsgálják ki.

LMP: kevesebb indulattal kellene közelíteni a kérdéshez

Keresztes László Lóránt (LMP) úgy látta, hogy ebben a helyzetben kevesebb indulattal is meg lehetne közelíteni ezt a kérdést. Hallottak olyan híreket, amelyek pozitívak - mutatott rá, kiemelve a külföldön rekedt magyarok hazaszállítását. Egyetértett Szijjártó Péter miniszterrel abban is, hogy egészen döbbenetes mértékű lesz a válság, és, hogy súlyos döntéseket kell meghozni.

Egyértelmű, hogy az emberi élet védelme a legfontosabb feladat - rögzítette.

Szóvá tette, hogy csak április végén lesz megismerhető, milyen gazdasági intézkedéseket tervez a kormány. Álláspontjuk szerint ezeket azonnal meg kell lépni. A munkahelyek megvédése területén sokkal többet kell tennie a kormánynak, és sokkal több forrásra van szükség.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.04

Az MSZP tisztességes béreket és erős dolgozói jogokat, szakszervezetet követel

Mivel a kormány NEM törődik a munkavállalókkal, így az MSZP áll ki értük. Az ellenzéki párt követeli a dolgozók jogainak azonnali helyreállítását, és tisztességes béreket. Az MSZP azt javasolja, hogy a szakszervezetek is gyűjthessenek 1 százalékot.

  • 2020.06.04

MSZP: minden érintettnek azonos összegben járjon a 13. havi nyugdíj

A jó 13. havi nyugdíj igazságos, tisztességes és mindenkinek azonos összegben jár - mondta a Parlamentben Korózs Lajos, a szocialisták képviselője.

  • 2020.06.04

Varga Zoltán: szemfényvesztés a fideszes 13. havi nyugdíj

Szó sincs 13. havi nyugdíjról, ez az intézkedés szemfényvesztés, mert a kormány nem orvosolja a jelenlegi problémákat, az ütemezéssel és az összegekkel ez a lépés nem elég - mondta a Parlamentben Varga Zoltán, a DK képviselője.