Fideszes politikus szerint Stróman lehet Mészáros

Fideszes politikus szerint Stróman lehet Mészáros

Schöpflin György, Orbán egyik korábbi EP-képviselője elszólta magát Mészáros Lőrinc gazdagodásával kapcsolatban. Valószínűleg nem dicséri meg érte egykori gazdája. 

A Válasz Online készített podcast adást Schöpflin Györggyel, a Fidesz–KDNP volt európai parlamenti képviselőjével. Beszélgettek például arról az aláírásgyűjtésről, amely közvetlen uniós támogatást szerezne a nemzeti régióknak. De Orbán Viktor és Donald Tusk megromlott kapcsolata is téma volt. 

A legérdekesebb rész viszont az volt, amikor szóba jött Orbán Viktor pénztárosa, Mészáros Lőrinc. Az egyik riporter felvetésére, miszerint Mészáros gazdagodását Brüsszel finanszírozta, Schöpflin György elmondta: Az OLAF és az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága is nézi a tagállamokat.

El is jöttek Magyarországra és nagyon csóválták a fejüket. Valamikor el kell számolni ezekkel a pénzekkel. 

Mégis Mészáros lett az ország leggazdagabb embere - fűzte hozzá a Heti Válasz riportere. Schöpflin György erre elmondta:

Az, ami Magyarországon kialakult, az egy államközpontú gazdaság, ami frontálisan szembemegy a brüsszeli szabadpiac gondolkodásával.
És akkor látunk ilyen közbülső, közbetett szereplőket, az általatok említett Mészáros Lőrincet, aki valójában úgy szerepel Brüsszel felé, mint egy magánvállalkozó, de igazából ő nem közvetlen alkalmazottja az államnak, de mégis az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le.

Ezt hívják állampártnak, nem? Amikor a pártot és az államot nem lehet különválasztani, meg a strómant sem - kérdezett vissza a riporter.

Schöpflin György: "A strómant... lehetséges. Nem teljesen állampárt, azért vannak ellentétes folyamatok."

Tökéletesnek nem mondja, de szerinte azért még működik Magyarországon a piac. 

 

(Kiemelt kép: MTI-Kovács Attila)

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.29

Már 80 ezren aláírták a "STOP Balaton-törvény!" petíciót

Hatalmas ellenállás alakult. Már csaknem 80 ezren állnak ki a Balaton és természeti kincseinek megóvása érdekében.

  • 2020.05.28

Szabó Szabolcs rámutatott: Orbánék nagyon trükkösen szüntetik meg a válsághelyzetet

Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője szemléletesen mutatta be Orbán trükközését.

  • 2020.05.28

DK: a kormány adja vissza az önkormányzatoktól elvett forrásokat!

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy adja vissza az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány során tőlük elvett forrásokat.