Ha nincs vér, nincs műtét: egyre nagyobb a baj

Ha nincs vér, nincs műtét: egyre nagyobb a baj

Előfordul, hogy tervezett műtétek maradnak el, mert nincs elegendő vér. Az sem ritka, hogy az orvos előre szól, ha a hozzátartozók nem adnak vért, nem biztos, hogy elvégzik a beavatkozást családtagjukon.

Évről évre csökken a véradók száma itthon, jelenleg mindössze 260 ezer donor tartja életben a rászoruló betegeket. Előfordul, hogy tervezett műtétek maradnak el, mert nincs elegendő vér. De az sem ritka, hogy az orvos előre szól, ha a hozzátartozók, ismerősök nem adnak le vért, nem biztos, hogy elvégzik a beavatkozást. Amennyiben a kórházak hamarabb szólnának az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ), javulhatna a helyzet - írta 2018-ban a Vasárnapi Hírek nyomán a Weborvos.

„Most azért jöttem, mert édesapámat műteni fogják, és az orvosa arról tájékoztatott minket, hogy akkor garantálják a műtét alatt a vérellátását, ha a beavatkozás előtt öt ember ad vért az ő nevére. Ez ugyan irányított véradás, de nem kell, hogy egyezzen a vércsoport, mert a leadott vér bekerül a közösbe. Tehát más is megkaphatja, helyette pedig édesapám kaphat neki megfelelő vért”.

A fenti idézet az eredeti cikkből származik, az élet szülte. Akinek az utóbbi években operálták családtagját, ismerősét, annak nagyon ismerős lehet, hiszen gyakran megesik. Az orvosok előre szólnak, hogy szükség van az irányított véradásra, különben előfordulhat, hogy nem végzik el a műtétet.

A helyzet az utóbbi két évben sem javult, ha nem inkább csak romlott.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.27

Ujhelyi: 520 milliárd forint EU-forrás áll a kormány rendelkezésre

Ötszázhúszmilliárd forint uniós forrás áll már most a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus-járvány elleni védekezésre - közölte az MSZP európai parlamenti képviselője pénteken online sajtótájékoztatóján.

  • 2020.03.27

LMP: béremelésre és az önkormányzatok nagyobb segítésére van szükség

Az egészségügyi és a szociális dolgozók bérének azonnali emelését, valamint az önkormányzatok nagyobb támogatását tartja szükségesnek az LMP a koronavírus-járvány elleni védekezés során.

  • 2020.03.27

Jobbik: vírusügyben lassan, üzleti ügyekben gyorsan lép a kormány

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke szerint Orbán Viktor és a Fidesz egész héten hazudott és becsapta a magyar embereket.