Hadházy: A koronavírust leküzdeni hivatott központ éveken keresztül a semmire szórta a milliárdokat

Hadházy: A koronavírust leküzdeni hivatott központ éveken keresztül a semmire szórta a milliárdokat

Hadházy Ákos mutatta be, milyen felelőtlenül szórta el a pénzünket egész eddig a Népegészségügyi Központ. Repkedtek a milliárdok, mintha soha nem lennének majd járványok. Ráadásul titkolóznak is.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő végignézte a Nemzeti Népegészségügyi Központ EU-s projektjeit. Ez a központ hivatott arra, hogy leküzdje a koronavírus-járványt.

Repkedtek a milliárdok a semmire, mintha sose lenne holnap – és mintha soha nem lennének majd járványok.

Az országgyűlési képviselő szerint nem egyértelmű, hogy a milliárdos projekteknek mekkora részét szórták el konkrétan ebben az intézményben. A legdurvábbakat azért összeszedte.

2,9 milliárd forintos program volt a katasztrófa-kockázatértékelési rendszer. Ebből 75 milliót költöttek egy olyan rendszerre, ami azt mutatná meg, melyik betegségből hol, hány darab beteg van. Az a legundorítóbb az egészben, hogy úgy tűnik, nagyon hasonló indoklással költöttek el még 720 millió forintot részben ugyanerre. Az is kiderült, hogy az öt feladatból az egyik valamiféle „e-Járványügyi elemzési kapacitás kiépítése”. Nevéből ítélve ebbe simán beleférhetett volna a térkép létrehozása. De nem. Arra külön kellett 75 millió.

Törvénytelenül elrejtették az 5 millió feletti szerződéseket.

Hadházy rávilágított, hogy a műszaki leírást tartalmazó mellékletek nem találhatóak meg az oldalon. Azért nem, mert innen lehetne tudni, mire költötték az EU pénzét pontosan. Ráadásul az 5 millió feletti szerződések listája nincs fent a honlapon. Ez törvénytelen. És emiatt nem tudjuk pontosan, ezekből a pénzekből kiknek mennyi jutott.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járvány után hajlandó lesz találkozni Hadházy Ákossal. A képviselő akkor megpróbálja kideríteni mire szórták el a pénzeket pontosan.

Hadházy: Most csak azt tudjuk mondani, hogy mire költhették volna: pl. kórtermekre, intenzív ágyakra a Szent László Kórházban. És azt, hogy ezek az adatok mit sugallnak: ezek loptak, lopogattak, aztán egyszer csak berúgta az ajtót a járvány.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.10

Dr. Merkely Béla: Küszöbön a koronavírus második hulláma

A hétvégén az előzőekhez képest kb. négyszeres növekedés volt tapasztalható.

  • 2020.08.10

Karácsony: a második hullám elleni felkészülésben a kormánynak kötelessége együttműködni

A főpolgármester levelet küld Káslernek és Müller Cecíliának, melyben együttműködésre szólítja fel őket.

  • 2020.08.10

Példakép: Orbán diktátor haverja épp brutális választási csalást követ el

Eddig is "Európa utolsó diktátoraként" emlegették Orbán haverját, de Lukasenka most szintet lépett a fehérorosz választásokon.