Kollár Lajos: nem jelentették le több koronavírusos beteg elhalálozását

Kollár Lajos: nem jelentették le több koronavírusos beteg elhalálozását

Kollár Lajos érsebész úgy véli, a székesfehérvári kórház több napon keresztül nem jelentette le több koronavírusos beteg elhalálozását.

A Magyar Nemzet készített interjút Kollár Lajos érsebésszel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri tanácsadójával - olvasható a 24.hu oldalán.

Az orvos a beszélgetés során többször is hangsúlyozta, azért van szükség pluszkapacitásoknak tűnő ágyfelszabadításokra a kórházakban, mert Magyarország nem akar abba a helyzetbe kerülni, mint Olaszország, Spanyolország vagy éppen Anglia.

A Magyar Nemzet szóba hozta, hogy végstádiumban lévő, rákos betegek hazaküldéséről is terjednek hírek, illetve arról, hogy számos fontos műtéteket kellett elhalasztani. Kollár mindezt úgy véleményezte, hogy a kórházigazgatóknak a kezelőorvosokkal közösen kell mérlegelni azt, kik azok, akik hazabocsáthatók és kik azok, akik további intézeti kezelésre szorulnak. Állítása szerint, hazánkban egyetlen beteg sem maradhat ellátatlanul.

Mint tudjuk, a koronavírus-járvány alatt már két orvos is elbúcsúzott posztjától: Dr. Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet  egykori vezetője és Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója.

Kásler Miklós utasítására a kijelölt intézetekben előírták, hogy pontosan hány ágyat kell biztosítani a koronavírusos betegeknek. Kollár azt nyilatkozta, hogy 

Cserháti Péter főorvos úr lejelentette, hogy április elsejével hatvan ágy rendelkezésre áll, majd kötelezettsége volt arra, hogy ezt növelje. Április 9-én a Pesti úti idősotthonból azonban váratlanul több mint kétszáz beteget kellett volna elhelyezni. A Korányi-kórházban nem sikerült mindenkinek ágyat találni, ezért kérték, hogy az OORI vegyen át húsz-harminc beteget. Erre azt a választ kaptuk, hogy egyetlen ágy sincs. Az OORI ágyszáma 422, ebből hosszú távon mintegy 250-et kellett volna felszabadítani a koronavírusos betegek részére.

Azt azonban hozzátette, arra, hogy az ottani, feltétlenül kórházi rehabilitációra szoruló betegeket kezeljék még maradt volna ágy.

Csernavölgyi posztelhagyását is véleményezte. Úgy fogalmazott, 

ahhoz, hogy a járványt jól lehessen kezelni, nagyon pontos informá­ciókra van szükség, mert csak így lehet tervezni. Tudomásom szerint azonban ebből az intézményből több napon keresztül nem jelentették le több koronavírusos beteg elhalálozását, ami jelentősen torzította az adatokat.
A koronavírus magyarországi helyzetéről úgy gondolja, a tetőzést május első-második hetére elérjük. 
Ez azt jelentheti, hogy utána a helyzet elkezdhet konszolidálódni, és remélhetőleg nyár közepére visszakapjuk a régi életünk. Azonban a visszafertőződés esélye mindenhol fenn áll, így nálunk is előfodulhat második hullám, de az vélhetően sokkal kevesebb megbetegedéssel járna. 

via

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020. augusztus 10.

Karácsony: a második hullám elleni felkészülésben a kormánynak kötelessége együttműködni

A főpolgármester levelet küld Káslernek és Müller Cecíliának, melyben együttműködésre szólítja fel őket.

  • 2020. augusztus 10.

Példakép: Orbán diktátor haverja épp brutális választási csalást követ el

Eddig is "Európa utolsó diktátoraként" emlegették Orbán haverját, de Lukasenka most szintet lépett a fehérorosz választásokon. 

  • 2020. augusztus 10.

Jót tett Ráhelékkel Szíjj, a királylány most közpénzből hálálhatja meg

Az Orbán Ráhel befolyása alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökségtől igényelt támogatást az a Szíjj László, aki kisegítette Tiborcz Istvánt. Izgulunk, hogy vajon megkapja-e.