Már az egyházi iskolák is felszólalnak az Orbán-féle NAT ellen

Már az egyházi iskolák is felszólalnak az Orbán-féle NAT ellen

Már közel ezer egyházi iskolában tanító pedagógus szólalt fel az új, mégis középkori és butító fideszes Nemzeti alaptanterv ellen. 

Már a budapesti Piarista Gimnázium tanárai is állásfoglalást adtak ki az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban. Ehhez pedig pár nap alatt közel 1000 egyházi iskolában dolgozó kollégájuk csatlakozott - számolt be a 444.

Sok száz egyházi tanár mond nemet a NAT-ra.

A Piarista Gimnázium pedagógusai szerint a fiatalok veszítenek a legtöbbet, ha az oktatással kapcsolatos szakmai kérdések másodlagossá válnak az ideológiai elvárásokhoz, elvekhez, irányokhoz és politikai szándékokhoz képest.

Az iskola csak szabad közegben tudja betölteni a funkcióját. A tanároknak szerepet kell kapniuk saját feladatuk megtalálásában. Ez a feltétele az elkötelezett, felelősséget vállalni tudó pedagógusok minőségi munkájának.

Jobban oda kell figyelni a kirekesztettekre, a rászorulókra!

Az állásfoglalás szerint az iskola az a hely, ahol egy igazságosabb társadalom megszülethet. Az eddiginél sokkal nagyobb odafigyeléssel kell fordulni a lemaradók, a nehézségekkel küzdők, a mélyszegénységben élők, a kirekesztettek felé.

A NAT-tal kapcsolatban nem csak ideológiai kritikák merülnek fel.

A tiltakozó tanárok kiemelik: A Nemzeti alaptantervvel ideológiai-világnézeti meggyőződésektől függetlenül is több baj van. A kerettantervekkel szemben világnézeti meggyőződéstől függetlenül, szakmai alapon indokolt és kívánatos a sok szempontú, lényeget érintő kritika.

A korszerű pedagógiának az érvényesülését például ellehetetleníti az előírt hatalmas tananyagmennyiség. Erre a Legkirívóbb példa a magyar irodalom tantárgy, ahol csökkentett óraszámban kellene az eddiginél is több anyagot megtanítani.

A NAT-ban és a kerettantervekben foglalt tartalmakkal való azonosulásnak további akadálya a szakmai egyeztetés elmaradása, illetve a bevezetésükre adott minimális idő.
A magyar oktatás megújulását a bevezetett Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek nem segítik, hanem akadályozzák.

Az állásfoglalás teljes szövege a budapesti Piarista Gimnázium honlapján érhető el.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.31

Szabó Tímea: Áder egy ócska báb Orbán Viktor kezében!

A Párbeszéd országgyűlési képviselője nem hagyta szó nélkül, hogy Bajszosjános azonnal aláírta a felhatalmazási törvényt. 

  • 2020.03.31

Nemzetközileg is elítélik Orbán teljhatalmát, a Fidesz másra mutogat

Orbán koronázási ceremóniája nem mindenkinek tetszett. A magyar ellenzéki pártokon kívül számos más bírálója is van a Fidesznek.

  • 2020.03.31

Riasztóan keveset költenek Orbánék védekezésre

Nemzetközi összehasonlításban is jól látszik, hogy a koronavírussal kapcsolatban Orbán csak a szavak embere. Még Románia is többször annyit fordít a járványügyi intézkedésekre. Csak a hatalom megszerzéséért cselekszik.