Megszólalt a neves professzor: ha nem végeznek több tesztet, nagy gáz lehet

Megszólalt a neves professzor: ha nem végeznek több tesztet, nagy gáz lehet

Falus András, immonológus szakértő, Széchenyi-díjas tudós, a SOTE Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója szerint sokkal több tesztre lenne szükség.

444.hu-nak nyilatkozó tudós szerint csak szervezés kérdése, hogy sokkal több tesztet lehessen Magyarországon elvégezni. Szakértelem és technika bőven van hozzá. Kulcskérdés, hogy időben elkülönítsük a vírusos személyeket, mert csak így lehet az ellátórendszer összeomlását elkerülni - véli a szakértő.

Falus elmondta, hogy a technológia a 80-as évek vége óta az egész világon elterjedt, széles körben használt, olcsó és egyszerű. Az egyetemen, ahol tanít, a diákok is el tudják végezni. A teszt eredménye órák alatt megvan.

Magyarországon legalább száz laboratórium alkalmas technikailag a vizsgálat elvégzésére, közülük 20-30 akkreditációval is rendelkezik.

Azt nem értem, és ez sokunk számára kérdés, hogy miért nem tudhatjuk pontosan, hogy hány ilyen labor van, hogy hol folyhatnának ilyen vizsgálatok, és miért nem lehet gyorsan megszervezni a tesztek számának emelését? A titkolózástól mindenki gyanakodni kezd, ez abszolút nem jó irány" - mondta.

A vírus hihetetlenül gyorsan terjed, és Falus szerint a legfontosabb, amit tehetünk, hogy lassítjuk a terjedését, mert csak úgy lehet elkerülni, hogy az ellátórendszer összeomoljon. Ha hirtelen nagyon sok ember betegszik meg, akkor "borzalmas döntések elé állnak az orvosok", mert

nincs annyi lélegeztetőgép, mint amennyire szükség volna az összes beteg életben tartásához. Ahogy ez néhány olaszországi kórházban meg is történt, dönteni kell, hogy kinek az életét mentsék meg.

A szakmai modellek szerint Magyarországon egy hét múlva 1-2 ezer, két hét múlva 40-50 ezer fertőzött lesz, magyarázta Falus András. "A fertőzötteket legalább az otthonaikban izolálni kell, különben nagy baj lesz. A kiszűrésükhöz viszont több labor kell."

 

Korábban írtunk róla, hogy a Magyar Orvosi Kamara is hasonló számokkal operál, ők is szorgalmazzák a több teszt elvégzését, valamint a lakhely elhagyását is korlátoznák.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.29

Mohács polgármesterére lesújtott a fideszes rendőrállam

A rendőrség közveszéllyel fenyegetés miatt nyomozást indított Mohács polgármestere ellen, amiért az arról beszélt: a városban akár helyi karantént is elrendelhetnek. 

  • 2020.03.29

Müller Cecília: szigorításokat vezetünk be

A rendelkezések lényege az volna, hogy minél többen maradjanak otthon minden körülmények között - írja a 444.

  • 2020.03.29

KSH: a népesség egyötöde különösen veszélyeztetett

A koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3 százalékát képviselik Magyarországon - hívja fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján.