MSZP: legalább 100 ezer forint járjon a munkanélkülivé válóknak!

MSZP: legalább 100 ezer forint járjon a munkanélkülivé válóknak!

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a jelenlegi három hónap helyett legalább kilenc hónapig járjon munkanélküli segély a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztőknek, annak összege pedig minden esetben érje el a 100 ezer forintot - mondta Kunhalmi Ágnes.

Az ellenzéki politikus kifejtette, az elbocsátott dolgozók, illetve az ellehetetlenült egyéni vállalkozók is segítségre szorulnak, a munkahelyek, fizetések védelme érdekében pedig igénybe kell venni a nemzeti foglalkoztatási alapot.

Kunhalmi Ágnes szorgalmazta, hogy a kis- és középvállalkozások esetében engedjék el a szociális hozzájárulási (szocho) adót a veszélyhelyzet idejére, a kormány pedig rendeljen el elbocsátási stopot a multinacionális vállalatoknál.

Az MSZP emellett veszélyességi pótlék kifizetését javasolja az egészségügyben, tömegközlekedésben, postán és a szociális ellátásban dolgozóknak - mondta, majd hozzátette, azt is szeretnék, ha a társadalombiztosítás most nem szűnne meg a járulékfizetés elmulasztása miatt.

Kunhalmi Ágnes arra kérte a kabinetet, akár névre szóló levélben kérje a 60 évnél idősebbeket az otthonmaradásra, és a különböző médiumok is jelenítsék meg ezt a kérést. Napokon belül kijárási tilalmat rendelhetnek el, ha a lakosság nem tartja be ezt a kérést - fűzte hozzá.

A szocialista politikus arra is felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a fertőzések területi elosztását, világossá téve ezzel, hogy nem csak fővárosi problémáról van szó. A kabinetnek emellett hatósági ellenőrzést kellene bevezetnie a reptéren, továbbá minél több tesztet is be kellene szereznie a vírus terjedésének lelassítása miatt - sorolta.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke arra kérte a kormányt, hogy nyissa meg a nemzeti kulturális alapot a munkájukat elvesztő művészek előtt.

Az ellenzéki politikus szerint minden lehetőség adott, hogy az alapon belül létrehozzanak egy olyan kuratóriumot, amelynél az előadók bejelenthetik elmaradt bevételeiket.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.31

Szabó Tímea: Áder egy ócska báb Orbán Viktor kezében!

A Párbeszéd országgyűlési képviselője nem hagyta szó nélkül, hogy Bajszosjános azonnal aláírta a felhatalmazási törvényt. 

  • 2020.03.31

Nemzetközileg is elítélik Orbán teljhatalmát, a Fidesz másra mutogat

Orbán koronázási ceremóniája nem mindenkinek tetszett. A magyar ellenzéki pártokon kívül számos más bírálója is van a Fidesznek.

  • 2020.03.31

Riasztóan keveset költenek Orbánék védekezésre

Nemzetközi összehasonlításban is jól látszik, hogy a koronavírussal kapcsolatban Orbán csak a szavak embere. Még Románia is többször annyit fordít a járványügyi intézkedésekre. Csak a hatalom megszerzéséért cselekszik.