Nagy segítség a dolgozóknak: a TASZ munkajogi kisokost adott ki

Nagy segítség a dolgozóknak: a TASZ munkajogi kisokost adott ki

A 2020. március 20-án hatályos jogszabályok alapján készített hasznos munkajogi kisokost a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). 

Rengeteg kérdés megválaszolatlan még a munka nélkül maradt, vagy a munkájukat bizonytalan ideig végezni nem tudó dolgozók esetében. Olyan gyorsan következtek be a változások, hogy nyilvánvaló, milyen jogainkat érvényesíthetjük ebben a rendkívüli helyzetben.

A TASZ (Társaság A Szabadságjogokért) ebben a tájékoztatóban a koronavírus (COVID-19) miatt kihirdetett veszélyhelyzetre vonatkozó főbb munkajogi kérdéseket szedte össze.

A tájékoztatókban többek között az alábbi kérdésekre kaphatunk választ:
  • Milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben, és mit tehet?
  • Kötelezhetnek-e az otthoni munkavégzésre? Kinek kell gondoskodnia az ehhez szükséges eszközökről?
  • Otthonról nem végezhető munkát végzek, de félek bemenni a munkahelyemre, megtagadhatom-e, hogy bejárjak? elküldhetnek-e kényszerszabadságra, vagy fizetés nélküli szabadságra?
  • Csökkenthetik-e a munkaidőmet és ezzel együtt a béremet is?
  • Bezárt az iskola/óvoda/bölcsőde és nincs, akire rá tudom bízni a gyerekeimet. Nem hagyhatom őket egyedül, megtagadhatom, hogy dolgozni menjek?
  • Karanténba kerültem, kapok fizetést? Felmondhatnak nekem?
  • A munkahelyemet vonták karantén alá, ezért nem tudok bemenni dolgozni. Hogyan dolgozhatok? Kapok ilyenkor fizetést?
A TASZ kisokosa nagyon részletesen válaszol meg szinte minden olyan kérdést, ami eszünkbe juthat a veszélyhelyzetben történő munkavégzés kapcsán. Talán a leghasznosabb tájékoztató, ami eddig született.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

László Imre: két háziorvos is koronavírusos lett, mert nem kaptak védőfelszerelést

A kormány nem biztosított számukra megfelelő védőfelszerelést. A Fidesz hetek óta nem tesz semmit ezügyben, csak dobálóznak a számokkal, hogy hány maszk jött mennyi milliárdért. Közben nem tesznek semmit, csak az ellenzéket támadják.

  • 2020.03.27

Ujhelyi: 520 milliárd forint EU-forrás áll a kormány rendelkezésre

Ötszázhúszmilliárd forint uniós forrás áll már most a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus-járvány elleni védekezésre - közölte az MSZP európai parlamenti képviselője pénteken online sajtótájékoztatóján.

  • 2020.03.27

LMP: béremelésre és az önkormányzatok nagyobb segítésére van szükség

Az egészségügyi és a szociális dolgozók bérének azonnali emelését, valamint az önkormányzatok nagyobb támogatását tartja szükségesnek az LMP a koronavírus-járvány elleni védekezés során.